DETALJI VELIKE AKCIJE

Pripadnici MUP-a RS učestvovali u zapljeni 980 kilograma kokaina

Španska Civilna garda (Guardia Civil), francuska carina i hrvatska policija od početka godine zajedno provode međunarodno kriminalističko istraživanje kodnog naziva "Falkuša"

Avaz.ba

12.9.2020

Ulična vrijednost droga viša od 40 miliona eura - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U međunarodnoj akciji "Falkuša", na osnovu inicijative hrvatske policije, na Kanarskim ostrvima zaplijenjena je gotovo tona kokaina, čija je ulična vrijednost veća od 40 miliona evra, saopćilo je danas Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) Hrvatske.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske saopćilo je danas da je učestvovalo je u ovoj međunarodnoj akciji usmjerenoj prema kriminalnim ćelijama unutar takozvanog "balkanskog kartela" koje su specijalizovane za pružanje "usluga" krijumčarenja većih količina droga, uglavnom kokaina, jedrilicama i jahtama.

Španska Civilna garda (Guardia Civil), francuska carina i hrvatska policija od početka godine zajedno provode međunarodno kriminalističko istraživanje kodnog naziva "Falkuša", a podršku u sprovođenju tih aktivnosti pružili su MUP rRS, Europol, DEA u Zagrebu, britanski NCA i nizozemska policija, navodi se u saopćenju MUP-a RS.

Kako se dodaje, koordinisanom akcijom 8. septembra u jutarnjim satima u međunarodnim vodama specijalni tim španske Civilne garde, uz prethodno odobrenje nadležnih tijela Hrvatske, presreo je i ukrcao se na hrvatsku jedrilicu na kojoj su se kao članovi posade nalazila trojica hrvatskih državljana.

Jedrilica je potom usidrena na Kanarska ostrva, gdje je izvršen pretres. Tom prilikom pronađeno je oko 980 kilograma kokaina, ulične vrijednosti više od 40 miliona eura, a koji je trebalo da bude prokrijumčaren za evropsko narko tržište.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.