KORONA IM POKVARILA PLAN

Jedrilicu koja je krenula iz Dubrovnika policija tajno pratila, tonu kokaina ukrcali na otvorenom moru

Sve veća prisutnost članova kriminalnih grupa iz Albanije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, navela španska policija

Civilna garda je u utorak ujutro presrela hrvatsku jedrilicu. Guardia Civil

Avaz.ba

12.9.2020

U Španiji je sve veća prisutnost članova kriminalnih grupa iz istočne Evrope, poput Albanije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, saopćila je španska policija Civilna garda nakon što je zaustavila jedrilicu sa troje hrvatskih državljana kod kojih je pronašla tonu kokaina.


- Kriminale grupe iz navedenih zemalja nalaze se uglavnom u strateškim zonama za putovanja preko Atlantskog okeana, poput Kanarskih ostrva, sjeverne pokrajine Galicije i južne obale Španije. Grupe koje tamo operišu odgovorne su za veliki dio uvoza kokaina u Evropu - navela je Civilna garda u saopćenju objavljenom na svojoj internet stranici.


Civilna garda je u utorak ujutro presrela hrvatsku jedrilicu na udaljenosti od 88 milja zapadno od kanarskog ostrva La Palma, španskog ostrva uz zapadnu obalu Afrike.

Jedrilica je plovila pod hrvatskom zastavom, a posadu su činila trojica hrvatskih državljana. Nakon pregleda zbog sumnje na krijumčarenje droge jedrilica je dotegljena do ostrva.

Pretragom jedrilice pronađeno je 980 paketa sa oko tonu kokaina, saopćila je Civilna garda objavivši na svojoj stranici fotografije jedrilice i zaplijenjenih paketa.


- Prema procjenama španskih kolega, ulična vrijednosti zaplijenjenog kokaina je veća od 40 miliona eura. Prema do sada prikupljenim saznanjima kokain je bio namijenjen evropskom, španskom i hrvatskom narko tržištu - saopćila je hrvatska policija na svojoj internet stranici.


Imena uhapšenih državljana Hrvatske nisu objavljena.


- Troje hrvatskih državljana od ranije je povezano sa trgovinom drogom i trgovinom oružjem - saopćila je Civilna garda, a prenijela Hina.

Imena uhapšenih državljana Hrvatske nisu objavljena. Guardia Civil

Civilna garda je saopćila kako je jedrilica u februaru krenula iz Dubrovnika prema Crnoj Gori a zatim je došla do španske obale gdje je bila uočena u južnoj luci Almeriji. Potajno je praćena prilikom dolaska na kanarsko ostrvo Lanzarote gdje su identifikovani članovi posade. Namjeravali su zatim da krenu prema Karipskim ostrvima u srednjoj Americi. U aprilu je jedrilica primijećena na tamošnjim ostrvima Barbados i Martinik.


Zbog pandemije koronavirusa jedrilica se našla pod sanitarnim kontrolama i inspekcijama u lukama na Karipskim ostrvima pa u takvim okolnostima posada nije mogla da ukrca drogu. Zbog toga su se jedirilicom vratili na kanarsko ostrvo Lanzarote u junu. Trojica članova posade su se zatim razdvojili i otišli u različite dijelove Evrope pa se u avgustu ponovo sastali na Lanzaroteu. Policija je nastavila da ih tajno prati.


Jedrilica je prijavila put prema Brazilu ali je skrenula sa njega prema afričkoj obali u Gvinejskom zalivu. Zatim je krenula nazad prema sjeveru što je navelo policiju na zaključak da su ukrcali drogu na otvorenom moru, u međunarodnim vodama, sa nekog drugog broda. Jedrilica je nastavila da plovi nazad prema Kanarskim ostrvima. Kada se približila ostrvu La Palma, španska Civilna garda je zaustavila jedrilicu i u njoj pronašla tonu kokaina.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.