TUŽILAŠTVO U BRČKOM

Zloglasni član Crvenih beretki optužen za razbojništvo i teške krađe

Nikola Vida-Lujić je do 13. avgusta, kada je izručen BiH, boravio u ekstradicionom pritvoru u Njemačkoj gdje je prethodno uhapšen na osnovu raspisane međunarodne potjernice,

Avaz.ba

Osnovni sud Brčko distrikta BiH

Foto: Agencije


Ubrzo nakon hapšenja po međunarodnoj potjernici, bivši pripadnik Crvenih beretki Nikola Vida-Lujić(49), koji je ranije osuđen za ratne zločine počinjene Brčkom, ponovo je optužen pred Osnovnim sudom Distrikta. Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je novu optužnicu protiv njega kojom ga tereti za krivična djela razbojništva i teške krađe izvršena na ovom području 2012. godine.

Upao u porodičnu kuću

- Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom, Vida-Lujić je optužen da je prije osam godina s još jednim nepoznatim licem, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, upao u jednu porodičnu kuću u mjestu Potočari, nedaleko od Brčkog, odakle su oborivši je na pod i uz verbalnu prijetnju od vlasnice oduzeli veću količinu novca i zlatni nakit. Sumnja se da je zatim, takođe s nepoznatim licem, provalio u drugu kuću u tom mjestu odakle su, nakon pretresanja svih prostorija, oduzeli kućanske aparate i dijelove pokućstva, odjeće i obuće. Njega se takođe tereti da je potom pokušao provaliti i u trgovinu SP Čarli u Brčkom, u čemu su ga na poziv građana spriječili pripadnici policije-saopćeno je iz Tužilaštva Brčko disttrikta BiH.

Vida-Lujić je do 13. avgusta, kada je izručen BiH, boravio u ekstradicionom pritvoru u Njemačkoj gdje je prethodno uhapšen na osnovu raspisane međunarodne potjernice, koju je 2017. godine po prijedlogu ovog tužilaštva izdao Osnovni sud. Po izručenju, Granična policija BiH lišila ga je slobode na međunarodnom aerodromu u Sarajevu, a zatim predala u nadležnost lokalnom pravosuđu. Tužilaštvo Distrikta je bez odlaganja predložilo sudu da osumjičenom odredi pritvor što je sud i prihvatio omogućivši time Tužilaštvu da završi istragu, što ranije usljed njegove nedostupnosti nije bilo moguće.

Osuđen za silovanje žene u ratu

Nikola Vida-Lujić pravosnažno je osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva izvršen silovanjem žene bošnjačke nacionalnosti sredinom 1992. godine u Brčkom. Apelacioni sud u Beogradu je početkom godine potvrdio presudu Višeg suda u tom gradu kojom je osuđen na kaznu zatvora od osam godina. Suđenje Vida-Lujiću provedeno je po optužnici Tužilaštva Distrikta, koja je ustupljena nadležnim organima Republike Srbije, čiji je takođe državljanin. Za vrijeme suđenja Tužilaštvo Distrikta osiguralo je međunarodnu pravnu i logističku pomoć pravosuđu Republike Srbije kontinuirano djelujući da teška krivična djela počinjena na ovom području ne ostanu nekažnjena.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na