NA DANAŠNJI DAN

Dosije "Bris Taton", kako je prije 11 godina u Beogradu ubijen navijač Tuluza

Avaz.ba

17.9.2020

Bris Taton. Ilustracija

Prije tačno 11 godina u centru Beograda nekoliko sati prije početka utakmice Partizan - Tuluz ubijen je francuski navijač Bris (Brice) Taton.

U masovnoj tuči na Obilićevom Vencu u centru Beograda, nekoliko sati prije početka utakmice Partizan - Tuluz, povrijeđeno je više francuskih navijača. Jedan od njih, Bris Taton, zadobio je izrazito opasne povrede (mladić je imao tešku povredu mozga, pluća i karlične kosti).

Svjedoci tokom suđenja opisuju napad kao brz i brutalan. Jedan od zaštićenih svjedoka ovako je opisao prebijanje francuskog državljanina:

- U jednom momentu, začuo se topovski udar. Čujem: "Brate, ajmo! Počelo je!" 10-15 mladića opkoljava momke koji sjede. Čuje se lomljava stakla. Vidim da momku koji sjedi nabijaju baklju u lice - izjava je zaštićenog svjedoka.

Dva dana kasnije, uhapšeno je 10 navijača Partizana osumnjičenih za napad (većina ih je i osuđena pred Višim sudom U Beogradu). 

Dvanaest dana nakon napada, u Urgentnom centru umire Bris Taton. Odijum javnosti je potpun: obračunavanje sa navijačkim grupama, hapšenja i presude najavljuju svi visoki državni zvaničnici - od ministara unutrašnjih poslova i pravde do tadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića.

Veliku pažnju javnosti, pravi šok, izazvalo je hapšenje Dejana Puzigaće. Kada je u septembru 2015. godine uhapšen na grčkom aerodromu, Puzigaća je u Ambasadu Srbije doveden s lisicama koje su se nazirale ispod monaške mantije: on se zamonašio u ruskom manastiru na Tajlandu, gdje je uzeo ime otac Sava. 

U međuvremenu, u aprilu 2010. godine počinje suđenje grupi. 

Prvom presudom iz januara 2011. godine okrivljeni su osuđeni na ukupno 240 godina zatvora. 

Kazne su izazvale ogorčenje porodica okrivljenih. Godinu dana kasnije, Apelacioni sud je znatno umanjio kazne huliganima: prvooptuženim Đorđe Preliću i Dejanu Puzigaći sa 35, odnosno 32, na 15 i 14, a Ljubomiru Markoviću i Ivanu Grkoviću sa 30 na 13 godina zatvora. 

Okrivljenom Dejanu Puzigaći je u julu 2019. godine u drugoj prvostepenoj presudi, izrečeno 12 godina zatvora za djelo teško ubistvo u saučesništvu. Proglašen je krivim za nasilničko ponašanje u planiranom i organizovanom napadu na navijačku grupu francuskog fudbalskog kluba.

To je i četvrta kazna po redu izrečena Puzigaći koji se sve do 2015. godine skrivao, a tokom tih šest godina i zamonašio u jednoj ruskoj crkvi na Tajlandu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.