SUĐENJE U BANJOJ LUCI

Šokantna odbrana Miljana Vujovića: Pripremali smo teren za ubistvo Vukote Govedarice iz SDS-a

Miljan Vujović, optuženi za ubistvo Petra Bajčetića, iznio šokantnu odbranu pred sudom

Privođenje Miljana Vujovića u Beogradu. Avaz

Piše: O. Matavulj/ Avaz.ba

17.9.2020

Miljan Vujović (37), optuženi za ubistvo biznismena Petra Bajčetića iz Bileće, u Okružnom sudu u Banjoj Luci ispričao je da je u predizbornoj kampanji 2016. godine, njemu i ubijenom nuđeno da "pripreme teren za ubistvo Vukote Govedarice", nekadašnjeg predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS).

Vujović tvrdi da su Bajčetić i on za te potrebe odlazili u Gacko da nađu poslovne prostore koji će poslužiit za realizaciju plana.

- Prvo sam mislio da Bajčetiću ti lokali trebaju za kladionice, ali kada smo drugi put gledali lokale rekao mi je da je to za ubistvo Govedarice - ustvrdio je Vujović, te u listinzima svojih poziva označio brojeve telefona od vlasnika lokala koje su zvali.

Svjedočeći u svoju odbranu Vujović je iznio niz šokantnih navoda o optuženom, čije ubistvo negira, političarima iz Hercegovine za koje tvrdi da se bave naručivanjem ubistava i da su i njemu radili o glavi još 2006. godine. Nazvao ih je "ljudima iz sjene", optužujući policiju i tužilaštvo da rade po njihovom nalogu, što nije potkrijepio dokazima. Pojasnio je i da je nakon Bajčetićevog ubistva pobjegao iz zemlje iz straha da ne bude ubije.

- Nisam htio da im, na glup način, budem ko ćevap na tanjiru. Sve mi je bilo jasno... Naručeno je ubistvo Govedarice, Petar je ubijen i ja sam bio sljedeći - rekao je Vujović.

Tvrdi da su mu "prijatelji iz policije" otkrili da bi bio ubijen pri hapšenju, što bi bilo predstavljeno kada da je pri hapšenju pružao otpor. Zbog toga se, kako kaže, sklonio u drugu zemlju, jer smatra da u ekstradiciji takav scenario nije moguć. Tužilac Svetlanka Bijelić konstatovala je da ga "niko nije ubio" i upitala koga je policija ubila:


Miljan Vujović. Avaz

- Mog brata! A na sudu su sve izokrenuli i samo što ubici nisu dali nagradu - rekao je Vujović.

Inače, njegov brata Radenka 2006. godine ubili su pripadnici Granične policije BiH u akciji spriječavanja ilegalnog šverca. Miljan je za to smatrao odgovornim tadašnjeg komandira GP Trebinje Miodraga Kundačinu. Iz osvete pod njegov automobil je podmentnuo bombu koja se nije aktivirala i za to je osuđen na osam godina zatvora.

Tokom svjedočenja Vujović je Kundačinu označio kao jednog od "ljudi iz sjenke", a na pitanje tužioca da li je sve što priča u sudnici zapravo osveta Kundačini, odgovorio je: "Ne, nikako!".

Tužilaštvo RS Vujovića tereti da je organizovao zločinačko udruženje koje je imalo za cilj iznude i otmice. Članovi su bili Đorđe Radmilović koji je ranije osuđen na 16 mjeseci zatvora, Srđan Denda osuđen na 13 mjeseci, Gavrilo Bjelica osuđen na 12 mjeseci i nepoznato lice. U optužnici se navodi da je Vujović, zajedno s ostalima osmislio plan otmicee Bajčetića zbog međusobnih neraščišćenih odnosa.

Plan je bio da Bajčetića otmu kada naiđe putem Bileća - Trebinje. Vujović je u međuvremenu saznao da Bajčetić neće otići na put, pa je izmijenio plan. Zajedno s nepoznatim muškarcem Bajčetića je sačekao ispred njegove zgrade u ulici Alekse Šantića u Bileći. Kada je Bajčetić izašao iz automobila Vujović i pomagač pokušali su da ga uguraju u vozilo, ali im je Bajčetić pružio otpor i u tom naguravanju pogođen je s dva hica iz pištolja i podlegao je na putu za bolnicu u Podgorici.


Uviđaj na mjestu ubistva Petra Bajčetića. Arhiva

Vujović je nakon zločina pobegao i nepune dvije godine se nalazio u bjekstvu. Uhapšen je u Srbiji na osnovu potjernice sa lažnim dokumentima, zbog čega je prije izručenja odležao osam mjeseci zatvora.

Po pitanju otmica Vujović je, tokom svjedočenja, tvrdio da se svi navodi iz optužnice odnose na planiranje otmice Mlađe Zelenovića, biznismena iz Gacka, koji nisu realizovani. Cilj otmice je, kako tvrdi, bio to da Bajčetić povrati oko 100.000 KM koje je u aprilu 2016. dao Zelenoviću da odustane od licitijacije, odnosno kupovine hotela "Metohija" u Gacku. Vujović tvrdi da je lično odnio novac i bio garancija posla. Na konstataciju tužioca da je nelogično da se nekome daju pare, a da se kasnije organizuje otmica da se pare vrate, Vujović je odgovorio da je i njemu to bilo nelogično.

Mimo toga Vujović je iznosio i niz drugih navoda na račun političara, policije, tužilaštva, koje je najavilo saslušanje više svjedoka kako bi opovrgli njegove tvrdnje. Inače u ovom predmetu je veliki broj svjedoka tužilaštva pred sudom mijenjao svoje iskaze, pa je tužilaštvo najavilo i da će protiv njih podići optužnice zbog lažnog svjedočenja.

Miljan Vujović tvrdi da se po izlasku iz zatvora u septembru 2015. godine bavio obezbjeđenjem, između ostalog i predizbornih skupova SDS 2016. godine. Iako nikada nije imao ugovor o radu tvrdi da je za godinu dana zaradio dovoljno novca da ima Аudi A4 vrijedan 50.000 KM. Ustvrdio je da je to zaradio ”na pošteniji način od tužioca”. Tužiteljka je konstatovalo da se ništa od njegovog novca nije provjerljivo, Vujović je odgovorio da mogu pronaći da je s jedne banke u Bileći podigao 24.000 evra koje su mu uplaćene kao odšteta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.