UŽAS U NIŠU

Tinejdžer silovao dječaka, izrečena mu vaspitna mjera

Stravičan zločin dogodio se 19. marta ove godine u šumarku nedaleko od naselja Stočni Trg

MUP Srbije. Ilustracija

Avaz.ba

17.9.2020

Petnaestogodišnjem Nišliji O. I. koji je brutalno silovao šestogodišnjeg dječaka izrečena je samo vaspitna mjera jer kazni maloljetničkog zatvora podliježu samo stariji od šesnaest godina.

Stravičan zločin dogodio se 19. marta ove godine u šumarku nedaleko od naselja Stočni Trg, gdje žive i žrtva i silovatelj. O. I. je djetence namamio obećanjem da će mu kupiti slatkiše, svukao ga i seksualno napao. 

Kako je tada posvjedočio R.D, dječakov deda, mališan je bio u lošem stanju, piše Telegraf.

- Čuo sam neko šuškanje, okrenuo se i vidio da taj dečko silazi sa brdašceta iza moje kuće noseći unuka na rukama. Dijete je zavapilo: – Dedo, dedo, ovamo…. on ga je tada ispustio, rekao je nakon zločina ogorčeni starac koji je izrazio očekivanje da će O. I. dobiti najstrožu kaznu.

Dječačić je nakon zbrinjavanja u bolnici, upućen u Zavod za sudsku medicinu gdje je ustanovljeno da ima povrede, čime je dokazano da je zaista žrtva silovanja. Njegov napadač je priveden sudiji za maloljetnike Višeg suda u Nišu koji mu je odredio pritvor.

Kako je saopštila Irena Gušić, portparol Višeg suda u Nišu, postupak protiv petnaestogodišnjaka je pravosnažno okončan izricanjem vaspitne mjere.

Zakon predviđa da se maloljetnicima mogu izreći mjere upozorenja i smjernice, sudska opomena i posebne obaveze, zatim pojačane mjere nadzora roditelja, staratelja, pojačan nadzor u drugoj porodici, pojačan nadzor organa starateljstva, kao i pojačan nadzor sa dnevnim boravkom u ustanovi za vaspitanje i obrazovanje maloljetnih lica.

Najstroža vaspitna mjera je upućivanje u obrazovnu ustanovu, vaspitno popravni dom ili ustanovu za liječenje i obuku. Koja od ovih mjera je izrečena prema O.I, sudska portparolka nije kazala, pozivajući se na Zakon o maloljetnim učiniocima krivičnih djela i krivičnopravnoj zaštiti maloljetnih lica.

- Podaci o izrečenim vaspitnim mjerama mogu se dati samo sudu, javnom tužilaštvu i organu starateljstva, saopštila je Gušić.

Zakon predviđa i kaznu zatvora za maloljetnike ali samo ako su stariji od šesnaest godina te ako je za djelo, koje su izvršili, predviđena robija duža od pet godina. Maloljetnički zatvor ne može biti kraći od šest meseci niti duži od pet godina.

Mještani Stočnog trga za O. I. nisu imali nijednu lijepu riječ.

- Otac mu je umro, majka mu se preudala, i očuh mu je umro. On skita, krade šta mu dođe po ruku. Zarađivao je i pranjem šoferšajbni vozila u centru Niša, baš kod Višeg suda. Od njega se samo najgore moglo očekivati pa nas ovo što je uradio i ne iznenađuje, rekle su komšije O. I.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.