EPILOG AKCIJE ALFA 2

Trojica pritvorena, četvrtom ni sumnja nije dokazana

Prema odluci suda trojka je pritvorena zbog bojazni da će boravkom na slobodi ometati postupak sakrivanjem dokaza i uticajem na svjedoke, a Kutić i Antonić i zbog uznemirenja javnosti

S privođenja osumnjičenih. Avaz

Piše: O. Matavulj / Avaz.ba

18.9.2020

Okružni sud u Banjoj Luci odredio je jednomjesečni pritvor Ostoji Kutiću (43), Marku Antoniću (27) i Nikoli Kopreni (27), osumnjičenima za trgovinu narkoticima u akciji "Alfa 2", dok je Miroslav Kalabić (35) pušten da se brani sa slobode. 

Dostavljeni dokazi

Prema odluci suda trojka je pritvorena zbog bojazni da će boravkom na slobodi ometati postupak sakrivanjem dokaza i uticajem na svjedoke, a Kutić i Antonić i zbog uznemirenja javnosti. Kada je u pitanju Kalabić, Sud smatra da nema razloga za pritvor, a ni osnovane sumnje da je počinio krivično djelo za koje se tereti. 

- Sud smatra da dostavljenim dokazima, svakim od njih posebno i svima zajedno, tužilac nije dokazao postojanje osnovane sumnje - navodi se u odluci Suda.

Iz odluke suda vidljivo je da je Kalabić osumnjičen na osnovu izjave svjedoka koji je navodi da mu je Kalabić, nakon što se svjedok žalio da ne zna gdje može kupiti marihuanu, rekao da je može nabaviti kod njegovog pašanca Bobana Kantara, što je svjedok i učinio. Inače, Kantar je ranije uhapšen kada je u njegovom stanu pronađeno oko 600 grama heroina i 2,1 kilogram spida.

- Iz toga ne proizilazi da je Kalabić svjedoku ikada nudio ili prodao drogu - navodi Sud.

U obrazloženju odluke sud navodi da su tužilaštvo i policija istragu protiv Kalabića zasnovali na njegovom poznanstvu i vezama s Kantarom. Tako je tužilaštvo navodilo da je Kalabić bio Kantarevo čovjek od povjerenja, a jedan od svjedoka je ispričao da je kao suvozač u vozilu Kantara prisustvovao kupoprodaji marihuane. Budući da nije učestvovao u transakciji, sud smatra da taj iskaz dokazuje samo činjenicu da je Kantar imao povjerenje u Kalabića i ništa drugo. Naprotiv, nije ponuđen ni jedan dokaz da on prodaje ili koristi drogu, niti je droga kod njega pronađena.

Zaplijenjena 1,1 kg marihuane

Uhapšeni u akciji "Alfa 2" na teret se stavlja da su od 2018. do septembra 2020. prodavali pet vrsta droga. U pretresima kod osumnjičenih policija je pronašla i oduzela 1,1 kilogram marihuane, 100 komada tableta ekstazija, manju količinu kokaina, nekoliko vaga za precizno mjerenje, mrvilice za drogu i druge predmete koji će poslužiti kao dokaz u postupku.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.