TUŽILAŠTVO USK

U Bihaću potvrđena optužnica vezano za nabavku ortopedskih pomagala

Osnovano se sumnja da su članovi grupe tokom 2012. godine pribavili protupravnu korist privrednom društvu „Ortho Medicco“ Cazin i privrednom društvu „Baurefeind“ u iznosu od 89.799,37 KM

Tužilaštvo USK: Optuženo deset osoba. Agencije

Piše: Avaz.ba

29.9.2020

Kantonalni sud u Bihaću je potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Sanela Okića (39) iz Cazina, Ante Šantića(70) iz Bihaća, Asima Redžepovića (58) iz Cazina, Mustafe Ibrahimpašića (45) iz Bihaća, Sanele Mušić 33) iz Cazina, Adnana Mušića (33) iz Cazina, Arifa Okića (61) iz Cazina, Nufrete Krkalić (48) iz Bužima, Sanele Murić (34) iz Velike Kladuše,  Osmana Gazibare (32) iz Cazina, te privrednih društava "Ortho Medicco“ iz Cazina i „Baurefeind“ iz Bihaća, saopćeno je iz Tužilaštva USK. 

Sumnja se da su Sanel Okić kao organizator grupe za organizirani kriminal , te ostali optuženi kao i dva privredna društva kao pripadnici grupe za organizovani kriminal učinili krivična djela za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju pet godina ili teža kazna zatvora,  a koja grupa je svojim radnjama 2012. godine omogućila zajedničkim djelovanjem da se pribavi korist za privredno društvo „Bauerfeind“ d.o.o. Bihać i „Ortho Medicco“ d.o.o. Cazin u iznosu od 89.799,37 KM.

Grupa  je postojala u navedenom vremenskom periodu sa ciljem počinjenja više krivičnih djela na način što je Sanel Okić kao direktor privredng društva „Ortho Medicco“ iz Cazina koje se bavi nabavkom, proizvodnjom i distribucijom ortopedskih pomagala, zaključio Ugovor sa privrednim društvom „Bauerfeind“ iz Bihaća kojeg je zastupao direktor Mustafa Ibrahimpašić da kao podizvođač za „Bauerfeind“ Bihać pružaju usluge izrade ortopedskih pomagala, temeljem kojih ugovora je Sanel Okić dogovorio i zaključio ugovor o djelu sa dr. Antom Šantićem, specijalista ortoped u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, i kao ovlašteni ljekar Zavoda za zdravstveno osiguranje USK u ime firme „Ortho Medicco“  Cazin vršio kontrolu proizvoda i kvaliteta kao i evidentiranje eventualnih nuspojava i aktivno učestvovao u konzervativnom tretmanu liječenja pacijenata.


Malverzacije s ortopedskim pomagalima. Agencije

Ove aktivnosti su omogućavale da Sanel Okić neovlašteno pribavi spiskove pacijenata sa utvrđenim dijagnozama, temeljem kojih su isti pacijenti mogli ostvariti pravo na ortopedsko i drugo pomagalo putem ZZO USK, a nakon što su spiskovi pacijenata pribavljeni, Sanel Okić i Asim Redžepović, iste dostavljali drugim zaposlenim u „Ortho Medicco“ i to Nurfetu Krkaliću, Sanelu Muriću i Osmanu Gazibari, čiji zadatak je po uputama Sanela Okića i Asima Redžepagića bio da nakon preuzimanja spiskova pacijenata na području Unsko-sanskog kantona pronalaze invalidne i teško bolesne pacijente ili njihove članove uže porodice, i sa istim razgovaraju o mogućnostima dobijanja ortopedskog pomagala po osnovu utvrđene dijagnoze za svakog pacijenta.

 Nakon dobijene saglasnosti, od pacijenata su uzimali lične podatke i medicinsku dokumentaciju i sa njom dolazili u „Ortho Medicco“ i predavali ekonomistima Saneli i Adnanu Mušiću. Oni su po uputama Sanela Okića, Asima Redžepovića i dr. Ante Šantića kompletirali medicinsku dokumentaciju za svakog pacijenta - pojedino invalidno ili bolesno lice, a nakon pripremanja dokumentacije, Adnan i Sanela Mušić zaposleni u „Ortho Medicco“ , koji su sa komercijalistima Nurfetom Krkalićem, Senadom Murićem i Osmanom Gazibarom, neovlašteno unosili podatke o invalidnim bolesnim osobama u službene isprave ZZO USK da bi nakon toga iste potvrde nosili na ovjeravanje u poslovnicu ZZO USK na prostoru opština USK Velika Kladuša, Cazin, Bužim, Bosanska Krupa, Sanski Most, Ključ, Bosanski Petrovac.


Ured ZZO USK. Agencije

Istu dokumentaciju dostavljali su Mustafi Ibrahimpašiću kao odgovornoj osobi „Bauerfeind“ Bihać koji je uspostavljao fakture, za neurađeno pojedino ortopedsko pomagalo, a kako bi isti dalje mogao temeljem zaključenog Ugovora sa ZZO USK ispostavljati račune sa stvarnom vrijednošću ortopedskog i drugog pomagala na naplatu, iako takvo ortopedsko pomagalo nije rađeno u privrednom društvu „Ortho Medicco“ Cazin i „Bauerfeind“ Bihać.

Znajući da invalidna i bolesna lica nisu naručivala, preuzimala niti dobivala ortopedsko pomagalo, Mustafa Ibrahimpašić kao direktor privrednog društva „Baurefeind“ , a temeljem zaključenog ugovora sa ZZO-om USK ispostavljao je fakture ZZO-u USK-a, vršio naplatu, a zatim umanjeni dio novčanih sredstava, putem transakcijskog računa prebacivao „Ortho Medicco“ Cazin. Na taj način su htjeli i pribavili protupravnu korist privrednom društvu „Ortho Medicco“ Cazin i privrednom društvu „Baurefeind“ Bihać u iznosu od 89.799,37 KM. 

Osnovanost sumnje da su optuženi počinili djela koja im se stavljaju na teret potvrđena je obimnom istragom Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, tokom koje je saslušano više desetina svjedoka, pribavljeno nekoliko stotina materijalnih dokaza, te izvršeno financijsko vještačenje.

Optužnicom je stavljen i prijedlog da se protupravna imovinska korist pribavljena izvršenjem ovog krivičnog djela oduzme od privrednog društva „Ortho Medicco“ Cazin i privrednog društva „Baurefeind“ Bihać.

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji kod Kantonalnog suda u Bihaću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.