VRHOVNI SUD RS

Tužilaštvo traži veću kaznu Spasi Milišiću za ubistvo u Trebinju

Odbrana tvrdi da se nastradali Nemanja Šupljeglav optuženom miješao u vezu s djevojkom, zbog čega mjesecima nisu ni razgovarali

Spaso Milišić na jednom od ranijih pretresa. Avaz

Piše: O. Ma. /Avaz.ba

29.9.2020

Tužilaštvo RS zatražilo je od Vrhovnog suda RS da izrekne strožiju kaznu Spasi Milišiću( 32), osuđenom na 16 godina zatvora za ubistvo Nemanje Šupljeglava (29), koga je nožem ubo u vrat u kafiću ”Merlot” u Trebinju, dok je odbrana tražila ukidanje postupka i novo suđenje.

Milišić je ranije osuđen na jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora, ali je presudu ukinuo Vrhovni sud RS. U ponovljenom postupku kazna je smanjena na jedinstvenu od 16 godina zatvora, a došlo je i do prekvalifikacije sa teškog na ”obično” ubistvo. Za to djelo osuđen je na 15 godina zatvora. Za nanošenje teških tjelesnih povreda Peru Miloševiću dobio je godinu dana i za nedozvoljeno držanje puške M-48 i metaka šest mjeseci.

- Okolnosti pod kojima je delo počinjeno osobito su otežavajuće i smatramo da to opravdava izricanje strožije kazne. Povod ubistva su bile bizarne nesuglasice. Optuženi i žrtva su prethodno razgovarali i oštećeni nije mogao ni pretpostaviti da će Milišić otići kući po nož i počiniti tako teško djelo - rekla je Brković.

Milišićev branilac Veljko Ćivša žalbu je uložio zbog povrede posutpka, prava na pravično suđenje, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, troškova... Detaljno je obrazložio sve žalbene navode, tražeći da se presuda ponovo ukine.


Milišić na suđenju; Sukob zbog djevojke. Avaz

- Ponovo nije uzet u obzir iskaz svjedoka koji je rekao da optuženi nije potajno prišao oštećenom, zagrlio ga i zadao udarac nožem, kako se navodi u presudi - rekao je Ćivša.

Naglasio je da je vještak Ratko Kovačević utvrdio da je zločin počinjen u afektu visokog gnjeva u kojem mu je uračunljivost bila bitno smanjena, ali da je to sud pobijao svojim mišljenjem.

Zločin se dogodio 11. februara 2018. godine u trebinjskom kafiću "Merlot" oko 2.55 časova. U presudi se navodilo da je Milišić nakon rasprave sa Šupljeglavom otišao kući po nož i vratio se u ”Merlot”. U jednom trenutku je prišao i zagrlio Šupljeglava, a zatim ga iskoristivši iznenađenje, nožem ubo u vrat. Optuženog je pokušao da savlada radnik "Merlota” Pero Milošević, ali je on i njega napao i povrijedio.

Veljko Ćivša rekao je da je okidač za zločin bilo to što se Šupljeglav optuženom miješao u vezu s djevojkom, zbog čega mjesecima nisu ni razgovarali. Nalgasio je da tu posebnu pažnju treba obratiti na to kako se oštećeni obratio optuženom riječima: "Gdje ti je mala, ko ti sada j... malu!”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.