PRESUDA

Ginekolog kažnjen sa 10.000 KM zbog primanja mita od trudnica

Okružni sud u Banjoj Luci osudio je ginekologa JZU "Bolnica Gradiška" Dragana Janjića na novčanu kaznu

Dr. Dragan Janjić. JZU "Bolnica Gradiška"

Piše: O. Matavulj / Avaz.ba

2.10.2020

Okružni sud u Banjoj Luci osudio je ginekologa JZU "Bolnica Gradiška" Dragana Janjića na novčanu kaznu od 10.000 maraka zbog primanja mita od porodica trudnica koje je porodio. 

Kako je saopšteno iz suda Janjić je proglašen krivim za produženo krivično djelo primanja mita. Uz novčanu kaznu od njega će se oduzeti i imovinska korist od 900 maraka i 200 eura koja je pribavljena izvršenjem krivičnog djela.

- Optuženi je dužan da kaznu plati u roku od 30 dana od pravosnažnosti presude. Ukoliko ne plati novčanu kaznu u ostavljenom roku, ona će se zamijeniti kaznom zatvora tako što će za svakih 100 KM biti određen dan zatvora - saopštio je Okružni sud.

Janjić je ranije bio osuđen na novčanu kaznu od 6.000 KM, ali je tu presudu ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske i postupak vratio na novo suđenje. Tada je osuđen za dva slučaja primanja mita, a oslobođen krivice za četiri slučaja. U ponovljenom posutpku oglašen je krivim za svih šest slučajeva.


Bolnica u Bosanskoj Gradišci. Agencije

Optužnicom, Janjiću je na teret stavljeno da je od Gordane Janjanin uzeo 500 maraka mita kako bi porodio njenu snahu Dijanu. Navodno je tražio 700 KM, ali mu je rekla da nema toliko pa je pristao na manji iznos. Od Veljka Babića je uzeo 200 eura kako bi porodio njegovu suprugu Mariju. Prema optužnici 200 maraka mita uzeo je od Jovice Borkovića, 100 maraka od Nemanje Mikića, te po 50 maraka od Slaviše Kuvalje i Ranka Šinika da bi porodio njihove supruge.

Presuda nije pravosnažna i dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu RS.

Smrt porodilje

Dragan Janjić je u žižu javnosti dospio nakon smrti Jovane Šinik, koja je nakon poroda preminula u bolnici 27. oktobra 2016. godine. Taj porod Janjić nije radio, ali ga je Jovanin suprug Ranko optužio da mu je uzeo 50 maraka mita.

Zbog tog slučaja u Bosanskoj Gradišci su u novembru 2016. godine održani protesti na kojima su građani tražili Janjićevu smjenu s mesta načelnika Odeljena ginekologije i akušertstva JZU ”Bolnica Gradiška”, koja je ubrzo i uslijedila.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.