NOVI DETALJI ZLOČINA

Ljiljanu ubili, pa se oblačili kao žene da prikriju zločin

Obdukcijom je utvrđeno da je Simić prije smrti pretučena i da su joj polomljene obje vilice

Ljiljana Simić. Telegraf.rs

A. Ka. / Telegraf.rs

5.10.2020

Odgovore na pitanja kako i zbog čega je ubijena kanadska državljanka srbijanskog porijekla Ljiljana Simić (54), čije je unakaženo tijelo pronađeno 18. septembra u selu Mokrine kod Herceg Novog, crnogorski istražitelji će u nekoliko narednih dana tražiti od Zorana M. (47), jednog od osumnjičenih za ovaj zločin, koji se trenutno nalazi u ekstradicionom pritvoru u Republici Srpskoj. 

Moguće priznanje

Njegov iskaz i moguće priznanje, osim istražitelja, iščekuje profesionalna, ali i javnost radi utvrđenja da li je pored koristoljublja postojao još neki okidač za ovog osumnjičenog da muči i ubije osobu koju je dobro poznavao. Nekoliko dana nakon pronalaska tijela Simić, Zoran M. je uhapšen u Foči gdje je pobjegao, vjerovatno u namjeri da se pritaji, zbog čega je za njim odmah raspisana međunarodna Interpolova potjernica. 

Lisice na ruke su mu stavljene u taksi vozilu koje se kretalo od Foče ka unutrašnjosti BiH. Za pojasom trenerke Zorana M. pronađena je ručna bomba M-75, a u rancu vojnički bajonet, kao i drugi predmeti i tragovi koji mogu poslužiti u istrazi ovog zločina.

On je odranije poznat policiji, a javnost ga je upoznala još u avgustu ove godine kada je lažno prijavio da je otet.

Ljiljana Simić. Telegraf.rs

Karakterističnost ovog slučaja ogleda se i u činjenici da su prije desetak dana lisice na ruke stavljene i Draganu T., koji se preobučen u žensku garderobu namjerno šetao ispred nadzornih kamera na zgradi u kojoj je stanovala Ljiljana Simić, kako bi se stekao utisak da je žrtva i dalje živa.

U istrazi ovog ubistva prvi je uhapšen Radomir D. zbog sumnje da je pomogao Zoranu M. u zločinu. Nestanak Ljiljane Simić je policiji 6. septembra prijavila prijateljica koja je trebalo žrtvu da poveze na aerodrom u Dubrovniku odakle je imala let za Kanadu.

U potragu se uključila i porodica žrtve, ukazujući policiji na neobičnost finansijskih transakcija sa kartice koju je koristila Simić, a čije izveštaje je primala njena ćerka. Analizom računa utvrđeno je da je Simić trošila oko 4.000 eura mjesečno, ali da je posljednjeg mjeseca podigla oko 17.000 eura sa kartice, što prema tvrdnjama porodice, nije bilo uobičajeno za nju.

Nadzorne kamere

Istražitelji su došli i do snimaka nadzornih kamera jedne pumpe na kojima se vidi kako Zoran M. upravlja terencem u vlasništvu Simić. Međutim, sa snimaka se nije moglo utvrditi da li je ženska osoba koja sjedi na mjestu suvozača Simić ili neko drugi.  

Dvanaest dana poslije prijavljenog nestanka, tijelo Ljiljane Simić su pronašli ljudi koji su pošli da skupljaju drva. Obdukcijom je utvrđeno da je Simić prije smrti pretučena i da su joj polomljene obje vilice. Vještaci su utvrdili da je smrt nastupila gušenjem.

Iako se u prvim trenucima spekulisalo da su osumnjičeni za ubistvo pokušali da zapale tijelo kako bi prikrili tragove, obducenti su ustanovili da je na šakama i glavi započeo proces truljenja. Podaci koje su istražitelji prikupili do sada ukazuju da je ubistvo počinjeno na mjestu gdje je pronađeno tijelo.

Koristoljublje, za sada, u ovom slučaju za istražitelje predstavlja jedan od motiva ovog zločina, a da li ih je bilo više, pokazat će istraga.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.