KANTONALNI SUD TUZLA

Bračnom paru Mešanović šest godina zatvora zbog utaje 362.000KM poreza

Muhamed Mešanović i Esmeralda Isabegović-Mešanović zbog produženog krivičnog djela porezna utaja dobili po tri godine zatvora

Izrećena nepravomoćna presuda. Agencije

Piše: B. C.

8.10.2020

Kantonalni sud Tuzla je na osnovu optužnice Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona donio osuđujuću prvostepenu i nepravosnažnu presudu za Muhameda Mešanovića (52) i Esmeraldu Isabegović-Mešanović (45) zbog produženog krivičnog djela porezna utaja i izrekao im kazne zatvora u trajanju od po tri godine, saopćeno je iz Tužilaštva TK.

Podsjećamo, optužnicom ovog Tužilaštva se Mešanovići terete da kao saučinitelji i odgovorna lica u firmi „Duero“ d.o.o Tuzla u periodu od početka 2011. do decembra 2015. godine, u namjeri da za firmu izbjegnu plaćanje poreza propisanih poreznim zakonodavstvom u FBiH, Poreskoj upravi FBiH nisu dostavljali podatke za utvrđivanje iznosa poreskih obaveza za veći broj osoba angažovanih na privremenim i povremenim poslovima u firmi.

Suprotno odredbama Zakona o porezu na dohodak FBiH optuženi u glavnoj knjizi firme nisu iskazali isplate izvršene fizičkim licima te nisu izvršili obračun i Poreskoj upravi FBiH prikazali i platitli pripadajuće poreze, doprinose i naknade u periodu od pet godina, u ukupnom iznosu većem od 362.000 KM. 

Nakon što sud dostavi pismeni otpravak presude ovo Tužilaštvo će razmotriti da li će se na prvostepenu presudu izjaviti žalba.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.