SRAMOTA ZA UNIFORMU

Ko je “lisac” u brčanskoj policiji: Inspektor “sređivao” od državljanstava, vozačkih do izbjegavanja zatvora

Inspektor Jovica Jovičić (46) otkriven i uhapšen u akciji "lisac" nakon što je više građana prijavilo prevaru

Uhapšen u akciji "lisac". Ilustracija

Piše: Ad. A.

14.10.2020

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv policijskog inspektora Jovice Jovičića (46) zbog sumnje da je prošle godine zloupotrijebio položaj višeg istražitelja u brčanskoj policiji.

 On je nedozvoljeno držao oružje i počinio više drugih krivičnih djela. Pred Osnovnim sudom u Brčkom je optužen da je od većeg broja osoba tražio i uzeo novac obećavši im zauzvrat izbjegavanje ili ublažavanje krivičnih sankcija, ali i nabavku ličnih i drugih dokumenata mimo propisanih uslova.

 Jovičića se tereti da je od R.R nastanjene u Švedskoj saznavši da se u kući njene porodice u mjestu Batković, na području Bijeljine nalazilo zabranjeno oružje, uporno tražio, a naposljetku i uzeo 16. 000 KM da bi joj je navodno osigurao da izbjegne zatvorsku kaznu.

U proširenoj istrazi, koja je uslijedila pošto je u oktobru prošle godine uhapšen u okviru policijske akcije kodnog naziva „Lisac“, utvrđena je sumnja da je Jovičić na sličan način postupao u još nekoliko navrata.

On se tako tereti da je muškarcu, protiv kojeg se vodio krivični postupak, obećao „srediti“ uslovnu osudu umjesto zatvorske kazne tražeći prvobitno da mu za to isplati 15.000 KM, a zatim 6.500 KM, da bi mu P.R. na kraju predao oko 400 KM. On je također R.D. obećao „srediti“ vozačku dozvolu bez polaganja vozačkog ispita, a S.R. državljastvo BiH za šta je od nje tražio novčanu nadoknadu, uzevši joj 570 KM, navedeno je u optužnici.

Osim toga, Jovičić je optužen i da je u njegovoj kući i u pomoćnom objektu nedozvoljeno držao više komada automatskih pušaka i razne municije, te da je pribavio lažnu vozačku dozvolu s namjerom da je uz novčanu nadoknadu preda osobi na koju ona glasi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.