DOSJE SCARFACE (I)

Ekskluzivni detalji optužnice protiv jednog od najjačih klanova u BiH: Kabilović je planirao izrešetati Gorana Ramića sa Kawasakija u pokretu

Radi se o ekipi kriminalaca koji su bukvalno harali TK, te su za kratko vrijeme iz podzemlja istjerali veoma poznate kriminalne face poput Merseda Hadžića zvanog Mirso Švicarac i zagospodarili ulicama

Kabilović: Nekrunisani vladar tuzlanskog podzemlja. Avaz

Piše: A. Aljimi

16.10.2020

Tuzlansko podzemlje čiji je nezvanični vladar Beriz Kabilović značajno je uzdrmano provođenjem policijske akcije „Scarface“.

Radi se o ekipi kriminalaca koji su bukvalno harali Tuzlanskim Kantonom, te su za kratko vrijeme iz podzemlja istjerali veoma poznate kriminalne face poput Merseda Hadžića zvanog Mirso Švicarac i zagospodarili ulicama svakog mjesta ovog najmnogoljudnijeg kantona u FBiH.


Reket, dilanje, pokušaji ubistava...

Reket, trgovina narkoticima te ozbiljne pripreme za likvidacije članova supraničkih klanova ozbiljno su prijetile da izazovu ulični rat koji se vrlo lako prema procjenama visokih policijskih zvaničnika mogao proširiti na prostor cjele Federacije. Cilj grupe bio je da bude prepoznatljiva, što su i uspjeli izuzetno nasilnim ponašanjem među građanima. Obilazili su ugostiteljske objekte gdje su ispoljavali i vršili nasilje u kafićima i restoranima da bi vlasnike natjerali da im mjesečno plaćaju „zaštitu“ odnosno reket.

Za to vrijeme grupa je morala uspostaviti aposlutnu dominaciju na području Tuzlanskog kantona, a naročito na području grada Tuzla, ali i ostalih gradova.

Djelovanje prema suparničkim ekipama krenulo je munjevito.


Članovi klana Beriza Kabilovića. Arhiva

 „Berizova ekipa“ kako su ih zvali istražitelji prosto se otela kontroli, a sve je rezultiralo odlučnom policijskom akcijom na osnovu koje je nastala podebela optužnica čije detalje ekskluzivno otkriva naš portal.

Za one koji su im se suprostavili sudeći prema detaljima iz optužnice nisu bile sigurne teretane, kafići pa čak ni tuzlanski kvartovi koji su bili pod njihovom kontrolom. Optužnicu je „podebljao“ i zaštićeni svjedok koji je iz prve ruke tužiocima opisao na koji način je klan funkcionirao.

Na optuženičkoj klupi našli su se Beriz Kabilović Bera, Selver Salimović Švrćo, Amir Lisičić Švabo, Armin Halilović Čaruga, Adnan Požegić, Alen Jahić Mandža i Elvis Hamzić.


Napad u teretani

Jedna od najinteresantnijih tačaka optužnice je planiranja preuzimanja kriminalne kontrole nad Banovićima, te planiranje i pokušali likvidacije najmanje trojice tamošnjih kriminalaca.

Tako je Amir Lisičić ušao u jednu teretanu u Banovićima, a u kojoj se nalazio Benis Nurković, za kojeg je mislio da je konkurencija Kabilovićevoj grupi, jer se druži s ljudima bliskim Mirsi Švicarcu. Do tog zaključka je došao jer je ovaj provodio puno vremena s Nerminom Nakičevićem i Goranom Ramićem. Ušavši u teretanu Lisičić se odmah obratio supranicima riječima: „ J..o vam Mirso Švicarac mater svima“.

Proderao se na Nurkovića da više u Banoviće ne smije dovoditi Nakičevića i ostale Tuzlake te je odmah nasrnuo na Benisa nanjevši mu povrede. Benis je napustio teretanu te je odmah pozvao Nevresa Velagića kojeg je usput sreo da se s njim vrati u teretanu da bi uzeo mobitel i opremu koji su mu ostali unutra.

Kada su ova dvojica uzeli stvari i sjeli u svoja vozila pojavio se Sedin Žunić, te je mahnuo rukom... Tu se odmah stvorio Lisičić koji je potegnuo pištolj i prišao Benisu obrativši mu se: „Ja ću tebe završiti, tek sad imaš veliki problem, sad znaš s kim imaš problem“, a onda mu je ponovo zaprijetio rekavši da će ga ubiti.


Amir Lisičić s Kabilovićem. Arhiva

Benis je nakon toga rekao Lisičiću: „ Ja znam da ćeš me ubiti, ako ćeš me ubiti, pucaj sad“ i kad je Nevres to čuo izašao je iz auta i stao ispred Lisičića, nakon čega su se razišli.

Čuvši za Lisičićev sukob u teretani istu noć se u Banovićima okuplja ostatak ekipe.

Došli su Kabilović, Hamzić, Halilović, Salimović sa još nekoliko „vojnika“ i sjedili su u kafiću „Hvana“ Kabilović je prema navodima optužnice naredio da se pronađe Benis kako bi ga likvidrali, ali je Lisičić predložio da se „malo sačeka“, jer je on s njim imao sukob tog dana i da bi bilo preočito za policiju ko stoji iza napada.


Automatske puške i bombe

Dogovorili su da će sačekati da se Benis zakači s nekim drugim te će ga nakon toga ubiti, a da policija ne posumnja u njih. Benis je znao da je naručeno njegovo ubistvo te je na sve načine pokušavao da se zaštiti, a znao je da su se Kabilović i Halilović raspitivali gdje živi i kuda se kreće.

Tokom 19. maja 2019. na području TK D.M. čiji je otac vlasnik poznatog restorana u Sapni u kojem je Benis radio kao izbacivač poslao je poruku Benisu da sjedi s O. M. koji radi kao taksista i koji je vlasnik nargila bara u Sapni, a blizak je Berizu i njegovoj ekipi te da mu je pokazao poruke od Kabilovića, Halilovića i Hamzića, u kojima planiraju njegovu likvidaciju.

U porukama je pisalo da su dvojica ubica angažirana da „završe“ Gorana Ramića i Benisa jer im smetaju u Banovićima.

Ova dvojica su prijetnje jako ozbiljno shvatili pogotovo nakon što je u februaru iste godine pokušana likvidacija Nermina Nikačevića s kojim su se konstantno družili, a koju je izvršio Amira Tobudići. Njih trojica su bili u konstantnom strahu od ubistva.


Ramović: Preživio likvidacije. Arhiva

Pripreme da se „počisti“ Goranova ekipa Beriz je nastavio i u junu prošle godine. Naime, on je skupa s Jahićem dogovorio da sa Safetom Jatićem zvanim Jata, a koji sada koristi ime Šadić Zlatan da mu pomogne u Goranovoj likvidaciji.

Beriz je za potrebe likvidacije u Jatićevu kuću donio torbu s dvije ili tri automatske puške i oko 50 bombi, a u RS su kupili motocikl Kawasaki žute boje koji je bio ukraden u inostranstvu.


Pratili pripadnike suparničkih klanova

Plan je bio da Gorna likvidraju tako što bi Jata upravljao, a Beriz bi sa Kawasakija u pokretu pucao. Dogovorili su se da ga ubiju na stepeništu pored pekare gdje je radila njegova tadašanja djevojka.

Beriz je kasnije pozvao Jahića da dođe u Jatinu kuću i tražio od njega da ga obavijesti kada Goran bude na stepenicama. On je tada pitao može li iznajmiti neku garažu da sklone i unište motor nakon što pucaju na Gorana i dao mu je torbu u kojoj su bile puške i bombi, govoreći mu da ih negdje skloni, jer mu za sada ne trebaju te da će pucati iz pištolja, jer sa motora neće moći pušku koristiti.

Beriz i Jata su nekoliko puta išli u Batve, jer su imali informacije da je Goran tamo, ali su oba puta bili ometeni, jednom zbog policijske patrole koja je bila u blizini, a drugi put su odustali iz nepoznatog razloga.


Šta kaže Kabilovićeva odbrana

Reakciju na podizanje optužnice te početak suđenja Kabiloviću i njegovoj grupi potražili smo i od njegovog branioca, tuzlanskog advokata Bakira Hećimovića.


Hećimović: Dalji tok suđenja zavisi od iskaza svjedoka. Avaz

- Počeo je glavni pretres u predmetu Kabilović i drugi kada su saslušana prva dva svjedoka optužbe koja prema mišljenju odbrane nemaju neposrednih saznanja o inkriminaciji Kabilovića i njegove navodne grupe. Također, napominjemo da tužilaštvo u okviru dokaznog planira saslušati i svjedoka saradnika što što će dalje sigurno i uticati na sami tok postupka - pojasnio je Hećimović.

(U sutrašnjem nastavku dosjea pročitajte na koji način je Kabilovićeva grupa reketirala i zastrašivala vlasnike kafića, restorana i klubova u Tuzlanskom Kantonu)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.