ŠOK U BANJOJ LUCI

Podignuta optužnica protiv profesora koji je tražio od studentice da mu kupi mobitel da bi položila ispit

Đukić se tereti da je od 2016. do 2018. godine više puta uzeo novac da bi studenti položili ispit

Profesor zahtjevao novac i poklone. Ilustracija

Piše: Ad. A.

16.10.2020

Okružni sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu protiv profesora Veljka Đukića, kojom se tereti da je na privatnom fakultetu "Aperion" tražio mito da bi studentica položila ispit.

Jedan od navoda optužnice je i da je za „sedmicu“ od jedne studentice uzeo mobitel „Samsung“.

Također, Đukić se tereti da je od 2016. do 2018. godine više puta uzeo novac da bi studenti položili ispit.

On je u aprilu 2016. godine zahtijevao, a zatim uzeo mobitel, vrijedan oko 300 KM od studentkinja, da bi im omogućio da polože ispit bez prethodne provjere znanja.

- To je i učinio upisivanjem ocjene sedam u prijavu o polaganju ispita, u zapisnik s polaganja ispita i u indeks studentkinjama 13. aprila 2016. godine, iako studentkinje nisu ispunile uslove za dobijanje tih ocjena, jer nisu prethodno pristupile polaganju ispita radi provjere znanja - navodi se u optužnici.

Dodaje se da je Đukić, takođe u aprilu 2016. godine, zahtijevao od studenta da plati 200 KM za ispit.

- Optužen je da se nakon održavanja usmenog dijela ispita, koji student nije položio, na hodniku fakulteta obratio studentu pitanjem: „Zašto nisi naučio opet?“, na šta mu je student odgovorio da ima mnogo obaveza, te da mu je bitno da riješi nastavni predmet, nakon čega ga je profesor Veljko Đukić prekinuo i upitao: „Da li bi mogao nešto', gestikulirajući pri tome rukama na novac", navedeno je u optužnici.

Dodaje se da je potom student rekao da može, te su potom razmijenili brojeve telefona.

- Prema prethodnom dogovoru, sastali su se na parkingu fakulteta gdje je student predao profesoru Veljku Đukiću 200 KM, koji mu je pritom rekao da ništa ne brine i da je sve gotovo, te je nakon nekoliko sati nazvao studenta na telefon i saopštio mu da je položio ispit, da može doći na upis ocjene, što je potom i učinjeno- stoji u optužnici.

Đukića terete i da je 8. septembra 2018. godine zahtijevao od jedne studentkinje da mu da novac kako bi položila dva ispita.

-Naime, nakon što ona nije položila te ispite, na njeno pitanje šta treba da uradi kako bi ih položila, odgovorio je: "Znate Vi po čemu sam ja poznat", a potom trljajući prste gestikulisao da se radi o novcu, te joj je usmeno saopštio da je potrebno da mu da 400 KM po ispitu, a što studentkinja nije prihvatila - piše u optužnici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.