OGLASILI SE IZ TUŽILAŠTVA

Uoči tužne godišnjice ubistva policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića: Ni traga ubicama

Saslušano više od 300 osoba, izuzeto oko 100 videonadzora

A. Ka.

Adis Šehović i Davor Vujinović

Foto: Arhiv


Iz Kantonalnog tužilaštva Sarajevo danas su se oglasili saopćenjem u vezi istrage brutalnog ubistva policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. 

Saopćenje prenosimo u cjelosti.

- Od dana izvršenja krivičnog djela ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, policijski službenici MUP-a KS u saradnji i pod nadzorom postupajućih tužiteljica Tužilaštva KS, svakodnevno i u kontinuitetu rade na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela. Zbog ubistva je pod istragom više osoba.

Naređena DNK vještačenja

Pored MUP-a KS koji je nosilac aktivnosti u istrazi, kroz razmjenu operativnih saznanja, provjere, saslušanja, analize i vještačenja, ostvarena je saradnja i sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu, Ministarstvom unutrašnjih poslova RS, Upravom za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske i Federalnom upravom policije. Ostvarena je saradnja i sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom u razmjeni podataka.  

Do sada je u ovom predmetu poduzeto više od hiljadu radnji dokumentiranja i dokazivanja. Pa je tako saslušano i ispitano oko 300 osoba.

Naređena su DNK, biološka, balistička, mehanoskopska i druga vještačenja, uključujući i zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć zbog pribavljanja podataka, te saslušanja i vještačenja izvan Bosne i Hercegovine.

Zbog eventualnih saznanja i informacija o krivičnom djelu ubistva, poligrafski je testirano 39 osoba. Izuzeto je oko 100 videonadzora koji su vještačeni.

Saradnja sa drugim državama

Upućeno je više zahtjeva INTERPOL-u i EUROPOL-u, potom, ostvarena saradnja sa osam država i to; SAD, Kanada, Njemačka, Velika Britanija, Slovenija, Srbija, Hrvatska i Crna Gora. Dakle, predmet ubistva sarajevskih policajaca prioritet je u radu Tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova KS. O konačnoj tužilačkoj odluci, informirat ćemo javnost – stoji u saopćenju Tužilaštva.  

Šehović i Vujinović ubijeni su 26. oktobra 2018. godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

NA VRH

Podijeli članak na