BANJA LUKA

Novčana kazna vlasnici pasa koji su napravili "pokolj"

Bojanić je oglašena krivom za izazivanje opće opasnosti, odnosno nepropisnog držanja srednjeazijskih ovčara, takozvanih "azijata"

O. Matavulj

Okružni sud u Banjoj Luci

Foto: Arhiv


Osnovni sud u Banjoj Luciosudio je Slobodanku Bojanić (53) iz tog grada na kaznu od 12.000 maraka zbog svojih pasa koji su u avgustu 2017. godine izujedali petoro njenih komšija, među kojima i Mlađena Radaković (59) koji je preminuo usljed zastoja srca uzrokovanog stresom tokom borbe sa psima! 

Bojanić je oglašena krivom za izazivanje opće opasnosti, odnosno nepropisnog držanja srednjeazijskih ovčara, takozvanih "azijata". Kako saznajemo, odbrana je na tu presudu uložila žalbu Okružnom sudu u Banjoj Luci, po kojoj još nije odlučeno.

Dva opasna psa

Krvava drama se odigrala 5. avgusta 2017. u ulici Žarka Zgonjanina u Banjoj Luci. Psi su prvo izgrizli Zoru Mišić (58) i njenog supruga Momira (59), a potom Mlađena Radakovića, njegovog sina Stefana (22) i suprugu Maricu (57). 

U optužnici se navodilo da je Bojanićeva u boksovima držala dva opasna psa "azijata", koji nisu bili vakcinisani protiv bjesnila. U jednom trenutku pse je pustila iz boksa, bez zaštitne korpe na njušci, i oni su preskočili ogradu visoku 1,2 metra i izašli na ulicu.

- Bez povoda psi su napali Zoru Mišić kojoj su prišli sa prednje strane, gdje ju je jedan pas ugrizao u predjelu lijeve lopatice, a drugi za isto mjesto nanijevši joj lake povrede. U pomoć joj je pritekao muž Momir koga su psi ugrizli za desnu šaku i podlakticu, a potom za nadlakticu lijeve ruke pokidavši mu mišić - navodi se u optužnici.

Stresan događaj

Psi su nakon toga krenuli dalje ulicom gdje su napali Maricu i Stefana Radakovića. Nju su ugrizli za lijevu natkoljenicu i lijevi kuk, a njenog sina za lijevu natkoljenicu i zadnju lošu. U šoku njih dvoje su počeli da dozivaju pomoć pa je iz kuće izašao Maričin suprug Mlađen s namerjemo da ih odbrani od pasa.  

- Oba psa napala su ga i grizla u predjelu vrata, lijevog ramena, desne podlaktice, grudnog koša i desnog stopala. Usljed velikog fizičkog naprezanja tokom borbe sa životinjama i usljed ekstremnog psihofizičkog stresnog događaja kod Mlađena je došlo do naglog zatajivanja rada srca, od kojeg je hronično obolio, što je dovelo do njegove smrti - navodilo se u optužnici.

Više o temi Banja Luka

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na