AKCIJA

FUP uhapsio dvojicu Gruzijaca koji su koristili lažne pasoše

Oduzeti telefon i sim-kartice te oko 250 lažnih novčanica u apoenima od 100 i 200 eura

FUP: Gruzijci koristili lažne ruske pasoše. Ilustracija

Piše: A. J.

23.10.2020

Pripadnici Federalne uprave policije, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona, jučer su uz podršku pripadnika MUP-a SBK identificirali osumnjičene državljane Gruzije I. R. (35) i D. T. (38), koji su evidentirani od policijskih službenika Granične policije BiH na Aerodromu u Sarajevu, prilikom pokušaja odlaska iz Bosne i Hercegovine, a nakon čega su odmah i uhapšeni.

Osumnjičeni su boraveći u Bosni i Hercegovini, od 2. do 22. oktobra koristili lažne putne isprave Ruske Federacije, izrađene za vrijeme njihovog boravka u Turskoj, a koje su kao takve upotrebljavali na više mjesta, između ostalog i različitih banaka u više gradova Bosne i Hercegovine, s ciljem prikrivanja stvarnog identiteta i eventualnog planiranja izvršenja drugog krivičnog djela.


Na osnovu naredbe Općinskog suda u Bugojnu, policijski službenici Federalne uprave policije su izvršili pretresanje osumnjičenih državljanina Gruzije, te su tom prilikom pronađeni i oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem navedenog krivičnog djela i to više telefonskih aparata i sim-kartica, te oko 250 novčanica u apoenima od 100 i 200 eura koje nisu originalne.


Nakon pretresanja, u službenim prostorijama Federalne uprave policije su uz prisustvo branitelja i stručne osobe – prevoditelja za gruzijski jezik kojeg je osigurala Ambasada Gruzije u Ankari, izvršena je kriminalistička obrada nad osumnjičenim, a nakon čega su u zakonskom roku predati na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu SBK uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.