BANJA LUKA

Na rukama optuženog Emilija Balde pronađen barut

Osim Balde, za zločin su optuženi Benedi Đukanović, te bivši radnik "Sector securitya" Rodoljub Gajić, koji se tereti za pomaganje ubistva

Sa ranijeg ročišta. Arhiv

Piše: O. Matavulj

28.10.2020

Vještak hemijske struke Biljana Vasić Dakić istakla je u Okružnom sudu u Banjoj Luci da su na rukama i odjeći optuženog Emilija Balde pronađeni tragovi baruta. 

Ona je saslušana kao vještak tužilaštva na suđenju za ubistvo banjalučkog biznismena Slaviše Krunića i njegovog telohranitelja Žarka Pavlovića, te ranjavanje vozača Gorana Ilića. Osim Balde, za zločin su optuženi Benedi Đukanović, te bivši radnik "Sector securitya" Rodoljub Gajić, koji se tereti za pomaganje ubistva.


Prezentirala nalaz

Prezentujući svoj nalaz Vasić Dakić je istakla kako je sigurna da pronađeni tragovi potiču od baruta, a ne neke druge materije koje se manifestuju tokom metode koju je koristila za vještačenje.

- Čestice koje mogu da potiču od baruta nađene su na rukama, jakni, majici, duksu i donjem djelu trenereke koji su skinuti sa Balda. Takođe tragovi baruta su nađeni na patikama i majici od Kovačevića - rekla je Vasić Dakić.

Branioci optuženih prigovorili su njenom nalazu, navodeći da je za vještačenje koristila nepouzdanu metodu, koja se u Evropskoj uniji uglavnom ne radi.

- Ta metoda daje mnogo lažnih negativnih i pozitivnih rezultata na prisustvo baruta. Cijela EU, sem Hrvatske, ju je napustila - rekla je Tatjana Savić, Đukanovićev branilac.

Baldin advokat Dragan Stupar pitao je vještaka zašto u nalazu navodi da čestice "mogu da potiču", kada u sudnici tvrdi da je sigurna da potiču od baruta. Ona je odgovorila da je to uobičajena terminologija, te da se ništa ne može tvrditi 100%. 

Video Link

Krunić i Pavlović izrešetani su iz automatskih pušaka 22. aprila 2019. godine na putu za vikendicu u Glamočanima kod Banje Luke, u kojoj je porodica Krunić boravila zbog renoviranja stana. U pucnjavi je ranjen Krunićev vozač Goran Ilić, a u razmjeni vatre ubijen je i jedan od napadača Željko Kovačević. 

Zbog pandemije virusa korona u sudnici se juče nije pojavio vještak iz Slovenije Gregor Kovač koji je poredio automobile koje su oduzete od optuženih sa onima koji su snimljeni nadzornim kamerama. Tužilaštvo je zatražilo da se on sasluša putem video linka, pa će sud to zvanično zatražiti od slovenačkih vlasti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.