UBISTVO SLAVIŠE ĆULUMA

Odbijena apelacija Siniše Šakića: Ostaje u pritvoru KPZ Banja Luka

U apelaciji na rješenje o produženju pritvora Šakićev branilac, advokat Nebojša Pantić ukazuje da je cijeli slučaj zasnovan na pretpostavkama i netačno utvrđenim činjenicama

Privođenje Siniše Šakića. Avaz

Piše: O. Ma.

29.10.2020

Siniša Šakić iz Banje Luke, osumnjičeni za ubistvo Slaviše Ćuluma, ostaće u pritvoru KPZ Banja Luka nakon što je Ustavni sud BiH kao neosnovanu odbio apelaciju njegove odbrane. 

U apelaciji na rješenje o produženju pritvora Šakićev branilac, advokat Nebojša Pantić ukazuje da je cijeli slučaj zasnovan na pretpostavkama i netačno utvrđenim činjenicama, smatrajući da ne postoje ni osnovi sumnje da je Šakić počinio krivično djelo za koje se tereti. Odbrana ukazuje da je "pretpostavka suda da su pronađeni tragovi (700 metara od mjesta izvršenja) povezani sa mjestom izvršenja".


Pronađeni tragovi

- Ukazali smo da su tragovi pronađeni u krugu od 700 metara. U zapisniku o uviđaju je navedeno da se polomljena grana, na kojoj je otkriven DNK trag, nalazila 380 metara od mjesta izvršenja krivičnog djela - rekao je Pantić. 

U apelaciji se ističe da nikakva grana nije nađena na samom mjestu izvršenja, te se problematizuje i to što se u nalazu vještaka Biloškog fakulteta u Beogradu navodi da je Šakić "relativno jasan većinski doprinosilac biloškog traga". Odbrana ukazuje i na nezakonitosti određenih dokaza smatrajući da sud nije jasno obrazložio na koji nači pojedini dokazi i tvrdnje suda o njima dovode Šakića u vezu sa ubistvom.

Ipak, Ustavni sud je detaljno obrazložio zašto apelaciju smatra neosnovanom navodeći, između ostalog i sljedeće:


Osumnjičeni Siniša Šakić. Agencije

- Ustavni sud nalazi da su redovni sudovi naveli jasne i u ovom momentu dovoljne razloge o postojanju osnovane sumnje u odnosu na apelanta i o tome dali jasne i dovoljne razloge. Pri tome Ustavni sud primjećuje da osporavanja postojanja osnovane sumnje na način kako to čini apelant će sigurno biti predmet sudskog postupka, ukoliko do istoga dođe. U ovom momentu, u konkretnom predmetu, nema ništa što ukazuje na to da je o pitanju postojanja osnovane sumnje odlučeno proizvoljno - navodi se u odluci Ustavnog suda BiH.


Izrešetan u sačekuši

Slaviša Ćulum izrešetan je u sačekuši 15. maja u Dragočaju kod Banje Luke. Ubijen je hicima iz automatske puške dok se Golfom 6 vozio makadamskim putem, nedaleko od svoje kuće. Ubice su koristile motocikl i snimljene su nadzornim kamerama kako bježe iz Dragočaja. Bili su obučeni u maskirnu odeću, dok su preko glava nosili motociklističke kacige.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.