VELIKA KLADUŠA

Izgorjele dvije kuće u kojima su boravili migranti

Prema informacijama iz Vatrogasne jedinice u tom gradu, u proteklu subotu gasili su vatru koja je zahvatila kuću u naselju Zagrad, dok je dan kasnije u potpunosti izgorjela stara i napuštena kuća u naselju Polje, gdje je najveća koncentracija migrana

Na objektima pričinjena šteta. Nezavisne

Ad. A. / Nezavisne

2.11.2020

Na području Velike Kladuše, tokom proteklog vikenda izgorjele su dvije kuće, a postoji sumnja da su počinioci požara migranti, pišu Nezavisne.

Prema informacijama iz Vatrogasne jedinice u tom gradu, u proteklu subotu gasili su vatru koja je zahvatila kuću u naselju Zagrad, dok je dan kasnije u potpunosti izgorjela stara i napuštena kuća u naselju Polje, gdje je najveća koncentracija migranata koji borave na prostoru te općine.

Mještani navode kako su u oba objekta boravili migranti, a iz policije smo dobili informaciju kako je još uvijek u toku istraga o ovim događajima i mogućim uzročnicima požara.

Iako su incidenti ovakve vrste u poslednje vrijeme sve češći na području Unsko sanskog kantona, iz policije USK kažu kako je ukupna bezbjedonosna situacija i dalje pod kontrolom.

 U četiri prihvatna centra u ovome kantonu trenutno se nalazi oko 3.000 migranata, a procjena je da ih bar isto toliko boravi na otvorenom, najveći broj u divljim šatorskim naseljima u šumama nadomak Bihaća i Velike Kladuše, odakle svakodnevno pokušavaju preći preko hrvatske granice.

 Obzirom da su nastupili hladniji dani očekuje se da migranti, koji sada borave u šumama, počnu ponovo vraćati u urbane dijelove u potrazi za hranom i skloništem. U ovome trenutku najveći problem, kada je riječ o aktuelnoj migrantskoj krizi, je kako obezbjediti smještaj za sve one koji su van prihvatnih centara.

Situacija se dodatno pogoršala nakon zatvaranja „Bire“ i deložacije migranata iz tog centra.

Iako su iz Operativne grupe za migrantsku krizu USK zatražili od međunarodnih organizacija da kamp u selu Lipa proširi kapacitete i pripremi uslove za boravak većeg broja migranata tokom zimskog perioda, na tom planu se još ništa ne čini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.