OTKRIVENI DETALJI ISTRAGE

Istražitelji FUP-a u posljednji tren spriječili otmicu djeteta hrvatskog milionera u Čitluku

Otkriveni detalji hapšenja Josipa Menala (42) , bivšeg hrvatskog specijalca koji je za otkup tražio 250.000 eura, od majke djeteta I. Š.

A. Aljimi

Opis: Hapšenje kriminalne grupe u Čitluku

FUP

Kriminalna organizacija Josipa Menala (42) koji je državljanin Hrvatske i Njemačke, važila je za jednu od najopasnijih na Balkanu. Oni nisu prezali od najbrutalnijih pljački, a po uzoru na zloglasni „zemunski klan“ bavili su se i otmicama.

Složena akcija

Brojne policijske agencije u regionu bile su im na tragu, ali u maju prošle godine elitna ekipa istražitelja Federalne uprave policije u jako efikasnoj i čistoj akciji su ga uhapsili na području Čitluka. Radi se o jako složenoj policijskoj operaciji kodnog naziva Krupa koja je imala međunarodni karakter, a čiji detalji su do nedavno bili nepoznati.

Menalo je inače bvši pripadnik specijalne jedinice hrvatskog MUP-a, te su mu policijske metode bile itakako poznate, ali to nije dalo zavarati istražitelje FUP-a koji su duže vremena pripremali akciju u strogoj tajnosti. Brinuli su se o svakom pojedinačnom detalju, a u tome su im pomagali i inspektori Obavještajno – sigurnosne agencije BiH s kojima su skupa radili na slučaju, a određene iformacije dobili su i od MUP-a Hrvatske.

Naime, Menalova grupa danima je pratila porodicu jednog hrvatskog biznismena, a meta je bilo njegovo dijete. Cilj je bila otmica djeteta, a za otkup su tražili 250.000 eura. Članovi kriminalne grupe pronašli su broj telefona I. Š., supruge hrvatskog milionera te su joj počeli prijetiti, da će likvidirati i nju i dijete ukoliko im novac ne bude isplaćen. Prijetnje su se intenzivirala osam dana prije Menalogovog hapšenja, koje se dogodilo 25. maja prošle godine, otkio nam je izvor blizak istrazi. Nesretna žena je čak dolazila i u Posušje da preda novac, ali do primopredaje nije došlo. 

Dvije potjernice

On je u to doba bio na potjernici koje su za njim raspisale Hrvatska i Njemačka zbog raznih krivičnih djela. U pokušaju otmice prema do sada dostupnim podacima pomagala mu je ženska osoba J. M. (52).   

Nakon što su se iskusni inspektori uvjerili da imaju dovoljno dokaza i indicija za osnosv sumnje organizirana je jako sinhronizirana akcija hapšenja Menala. On je lišen slobode munjevito za par minuta, a naš portal donosi snimak munjevite akcije istražitelja i specijalaca FUP-a. 

Istovremeno su izvršeni pretresi i na dvije lokacije odakle su izuzeti dokazi. 

Kako nezvanično saznajemo predmet je tako kvalitetno zadokumentovan i potkrijepljen materijalnim dokazima da je tužilaštvu bilo lako da dokažu osnovanu sumnju, a osumnjičeni se nalaze u pritvoru.

Izvadak iz kriminalnog dosjea

Josip Menalo bio je dio organizovane zločinačke grupe koja je tokom 2014. i 2015. godine u Njemačkoj švercovala narkotike i opljačkala stariji bračni par od kojeg su oteli 100.000 eura. Razbojnici su u luksuznu vilu bračnog para upali 7. marta 2014. godine te ih vezali, pretukli i zaprijetili da će im zapaliti luksuzni Lamborgini ako im ne predaju novac i nakit. Njemačke vlasti su ovu grupu sumnjičile za šverc deset kilograma spida, a tokom istrage o krijumčarenju narkotika otkrivena je i pljačka. 

Više o temi Josip Menalo

NA VRH

Podijeli članak na