OTKRIVAMO

Šta je Josip Cvitanović rekao u Tužilaštvu HNK o ubistvu Marka Radića

Bio je to incident, pucao sam i ubio ga, kazao je Cvitanović koji je dao kratku izjavu

Piše: M. Smajkić

12.11.2020

Josip Cvitanović Cviki. Facebook

Iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona jučer su prema Kantonalnom sudu u Mostaru uputili prijedlog za određivanje pritvora Josipu Cvitanoviću Cvikiju (46), koji je u ponedjeljak navečer hicima iz kalašnjikova u Mostaru usmrtio Marka Radića Maku (61), osuđenog ratnog zločinca.


Kratko saslušanje

Saslušanje Cvitanovića u Kantonalnom tužilaštvu, koje je obavljeno preksinoć, trajalo je relativno kratko, ni puni sat, budući da je u dva, tri navrata, kako saznajemo, zbog bolova nastalih usljed ozljeda na glavi tražio kraće pauze kako bi se umio, a koje mu je, prema svemu sudeći, nanio Radić nekoliko sati prije nego što ga je usmrtio. 

Cvitanović se i tokom hapšenja žalio na ozljede, a u utorak ga je policija vodila u Centar urgentne medicine (CUM) Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, gdje mu je ukazana ljekarska pomoć i nakon čega mu je urađen test na koronavirus.


Policajci s dugim cijevima preksinoć doveli Cvitanovića u Tužilaštvo HNK. Avaz

Ni na saslušanju u Tužilaštvu HNK nije naveo motiv ubistva, niti je iznosio bilo kakve detalje, kako nam je to rekao njegov branilac, advokat Miro Volarić.

Praktično, kazao nam je Volarić, cijelo saslušanje se svelo na vrlo kratku izjavu: „Bio je to incident, pucao sam i ubio sam ga“.

Tražili oružje

S druge strane, istražitelji i dalje tragaju za puškom kojom je počinjeno ubistvo, a Cvitanović im je i jučer zadavao glavobolju. 

Kako saznajemo, on je promijenio priču te je istražiteljima kazao da oružje nije bacio u Neretvu na području Počitelja, kako im je to ispričao prekjučer, već na lokalitetu Bunskih kanala. Stoga, jučer su bili angažirani ronioci koji su pretraživali taj lokalitet, ali pušku nisu našli. 

Sahrana Marka Radića obavljena je jučer na groblju Potoci kod Mostara, a nakon što je u mrtvačnici Bijeli Brijeg obavljena obdukcija tijela stradalog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.