RAZBOJNIŠTVO U VOGOŠĆI

Pritvorenik KPZ-a Zenica poslao pismo: Nisam učestvovao u napadu na staricu i pljački 20.000 KM

Organizator ovog krivičnog djela, Emir Šenderović, rekao je u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu da me ne poznaje i da se nikad nismo prije vidjeli, naveo je Mensud Samardžić u pismu

Mensud Samardžić. Facebook

Piše: B. Cerić

16.11.2020

Mensud Samardžić iz Ilijaša koji je uhapšen zbog razbojništva u Vogošći kojom prilikom je od starije žene ukradeno 20.000 KM, poslao je redakciji „Dnevnog avaza“ pismo iz pritvorske jedinice KPZ-a Zenica.


Izjava oštećene

Nakon što nam se nedavno javila njegova supruga navodeći da je Mensud u pritvoru samo zbog plavih očiju, i osumnjičeni Samardžić navodi da je jedini dokaz protiv njega izjava oštećene da je jedan od razbojnika imao svijetli ten, svijetle oči i da je starosti između 20 i 25 godina, visine 170 centimetara. Na taj način je oštećena, kako je napisao, navodno njega prepoznala.

Samardžić, između ostalog, napominje da je policija dala lažna operativna saznanja, ne navodeći „dan, vrijeme i na kojem mjestu sam bio s Namikom Durmićem, kojeg uopće ne poznajem, kao i ostale počinioce ovog krivičnog djela“.

- Želim da kažem da je organizator ovog krivičnog djela Emir Šenderović rekao u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu da me ne poznaje i da se nikad nismo prije vidjeli. U iskazima svjedoci i ostali optuženi također mene ne spominju. Sve to nije dokaz Tužilaštvu i Sudu da me oslobode od ovog krivičnog djela i puste na slobodu - napominje Samardžić.


Faksimil pisma Samardžića. Avaz

On navodi da je uputio molbu i prijedlog Sudu da ga testiraju na poligrafu i da mu uzmu uzorak DNK, ali je, kako navodi, policija samo uzela otiske njegovih prstiju.

- Svaka treća osoba u BiH starosti između 20 i 25 godina ima svijetli ten i svijetle oči i onda svako od njih može ispaštati zbog lažnih operativnih saznanja koja se daju Tužilaštvu - ističe Samardžić.


Produžen pritvor

Kantonalni sud u Sarajevu je 6. oktobra donio rješenje kojim je Mensudu Samardžiću produžio pritvor za dva mjeseca zbog bojazni da će osumnjičeni boravkom na slobodi ponoviti krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna.  

Protiv ovog rješenja izjavljena je žalba te je predmet dostavljen Vrhovnom sudu FBiH radi odlučivanja o navedenoj žalbi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.