KANTONALNI SUD SARAJEVO

Završeno suđenje za ubistvo Irme Forić: Presuda 30. novembra

Tužilaštvo tražilo da se Senad Basarić kazni po Zakonu, dok odbrana predlaže mjeru liječenja na Psihijatriji

Odbrana tvrdi da je Senad Basarić bio neuračunljiv. Avaz

Piše: B. C.

23.11.2020

Iznošenjem završnih riječi  Tužilaštva i odbrane danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu završeno suđenje Senadu Basariću optuženom za ubistvo Irme Forić u septembru 2019. godine.

Presuda Basariću bit će izrečena 30. novembra, potvrdio je za "Avaz" advokat Josip Muselimović koji zastupa Basarića.

On nam je kazao da je Tužilaštvo iznijelo argumente kojim tvrdi da su u potpunosti dokazani navodi iz optužnice, tesu zatražili da se Basarić kazni po Zakonu.

Suprotno tome odbrana je zatražila da se optuženom, umjesto kazne zatvora izrekne mjera liječenja u psihijatrijskoj ustanovi, jer je tim vještaka odbrane utvrdio da je Basarić u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio potpuno neuračunljiv. 

- Optuženi je stvarno bolestan čovjek. Vještaci odbrane su primjenili novu metodu kojom se stiće bolji uvid u psihičko stanje optuženog. To su sve sveučilišni profesori, dok su vještaci Tužilaštva primjenili prevaziđenu metodu- kazao nam je Muselimović.

Vještaci Tužilaštva su na ranijem ročištu izjavili da je Basarić bio smanjeno uračunljiv ali ne toliko bitno da nije mogao upravljati svojim postupcima i shvatiti značaj onoga što radi. Oni su također istakli da je optuženi opčinjen mračnim mislima, ali da se to moglo pojavio kao posljedica trenutnog stanja u kojem se nalazi.  


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.