BANJA LUKA

Suđenje policijskim inspektorima: Svjedok zbog prijetnji razmišljao o samoubistvu

Optužnicom inspektori Nenad Grujić i Jelena Florjan terete se da su tražili 30.000 KM

Optužena Jelena Florjan. Arhiva

Piše: O. Ma.

24.11.2020

Branislav Vidić svjedok tužilaštva u postupku protiv banjolučkih policijskih inspektora Nenada Grujića i Jelene Florjan ispričao je u sudu da su mu optuženi tražili novac kako bi protiv njega napisali prijavu koja će biti odbačena.

Optužnicom inspektori se terete da su tražili 30.000 KM, a Vidić im je dao 20.000 KM i to u označenim novčanicama kako bi "sredili" obustavu istrage, koja je pokrenuta na osnovu anonimne prijave.

U trosatnom svjedočenju Vidić je do detalja opisao kako su ga inspektori dve godine obilazili, izuzimali dokumentaciju, a zatim tražili novac. Govorili su mu da je 20.000 KM za dvojicu policijskih načelnika, te 10.000 KM za postupajućeg tužioca Sinišu Vranješa. Ukoliko bude sarađivao rekli su mu da će biti pošteđen medijskog linča, govoreći da imaju "svoju grupu novinara". 

Tvrdi i da mu je Florjanova rekla da postoji grupa ljudi koja mu može nauditi, što je shvatio kao prijetnje njemu i njegovoj porodici, te razmišljao o samoubistvu. Kada su se sastali 12. februara rekli su mu da ih načelnik pritišće i govori da po svaku cijenu "Vidiću nađu nešto". Nakon toga je slučaj prijavio Upravi za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS. U saradnji s njima se ozvučen sastao sa optuženima, snimio cijeli razgovor, da bi četiri dana kasnije Grujiću odnio 20.000 KM u označenim novčanicama, nakon čega su i uhapšeni.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.