AKCIJA KPZ MILJACKA

Praznik u Sarajevu: Svi lopovi na broju, nikome nije "zapištala" elektronska narukvica

Tokom 25. novembra na Dan državnosti, KPZ Miljacka na čelu s direktorom Farukom Zubčevićem realizirala je akciju kontrole da li se zatvorenici pridržavaju mjera elektronskog nadzora

Piše: A. Aljimi

30.11.2020

Specijalno vozilo u pogonu 24 sata. Avaz

Prenatrpanost zatvora i pritvorskih jedinica u BiH, odavno je ogroman problem naše države.

Uz to, poreski obveznici konstantno negoduju, jer se njihov novac koristi za izdržavanje kriminalaca i ostalog ološa iza zatvorskih zidina.


Ogroman uspjeh

No, nedavnim stupanjem na snagu izmjena Zakona o krivičnom postupku FBiH, koji je predložio i sa svojim timom pripremio ministar Mato Jozić, uveden je kućni pritvor sa elektronskim nadzorom.

Ovim bi se trebala smanjiti prenapučenost zatvora i ublažiti finansijski izdaci koje su kantoni dužni uplaćivati za održavanje sistema za provedbu krivično pravnih sankcija.

To praktično znači da jedna osoba sa elektronskom narukvicom državu košta 22 KM.

Kako „Avaz“ saznaje, tokom 25. novembra na Dan državnosti, KPZ Miljacka na čelu s direktorom Farukom Zubčevićem realizirala je akciju kontrole da li se zatvorenici pridržavaju mjera elektronskog nadzora.

Kontrola je izvršena na cijeloj teritoriji Sarajeva, Vogošće, Hadžića te Breze i Vareša. Ustanovljeno je da su svi zatvorenici bili na svojim mjestima, te da se niko nije usudio napustiti mjesto boravka, jer znaju da bi to značilo odlazak iza rešetaka.

I sami su shvatili da ne postoji načim da prekrše mjeru, a da ne budu uhvaćeni.

KPZ je prema Zučevićevim riječima također izvršio sistematizaciju radnih mjesta tako da je osnovana posebna jedinica odnosno Odsjek za elektro i video nadzor. Radi se o policajcima koji će neometano i kontinuirano kontrolirati zatvorenika tokom 24 sata.


Specijalno vozilo

Također, prema instrukcijama ministra Jozića nabavljeno je specijalno vozilo koje je u pogonu 24 sata, a opremljeno je specijalnim prijemnicima koji „hvataju“ signal svake elektronske narukvice te se javljaju zvučnim signalom kada zatvorenik napušta zadati radijus kretanja.

Iz KPZ misle da bi se ova problematika trebala uozbiljiti i da se sudovi ohrabre za izricanje mjera kućnog pritvora jer se time primjernjuje visok stepen sigurnost, a također radi se o jeftinoj soluciji, tako da se skida teret s poreskih obveznika koji plaćaju boravak kriminalaca u pritvoru ili zatvoru.


Osloboditi troškove

Smatramo da bi se ti troškovi mogli oslobodti i upotrijebiti na neke druge možda potrebnije stvari. Ministar pravde Mato Jozić zaslužan je za ovaj kod nas revolucionarni pristup izvršenja krivično-pravnih sankcija jer se pobrinuo da se nova zakonska rješenja dodaju u ZKP FBiH te da se sudijama omogući izricanje ovih mjera. Omogućeno je najvećem zatvorskom sistemu u bivšoj Jugoslaviji da se malo rastereti, jer ipak radi se o KPZ-u koji je na raspolaganju za dva najveća suda u BiH, a to su Općinski i Kantonalni sud Sarajevo. Napominjem da je sva nabavljena oprema u skladu sa preporukama Vijeća Evrope i standardima EU za što smatram da je veliki uspjeh Ministarstva pravde FBIH – pojasnio je Zubčević.

KPZ Sarajevo pod nadorom ministarstva pravde FBiH provelo je opsežne aktivnosti u smisliu stavljanja u pogon sistema za elektronski nadzor ritvorenika i zatvorenika

Inače, firma "Opus" iznajmljuje opremu za elektronski nadzor. Sa njom Federalno ministarstvo pravde ima zaključen ugovor o pružanju usluga elektronadzora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.