TRAŽI GA INTERPOL ZAGREB

Prijedorčanin osumnjičen za ubistvo i razbojništvo

Sud BiH odbio je da odredi privremeni pritvor Marku Momiću iz Prijedora, koji je 30. novembra uhapšen po međunarodnoj potjernici

Priveden prema potjernici iz Zagreba. Ilustracija

Piše: O. Matavulj

2.12.2020

Sud BiH odbio je da odredi privremeni pritvor Marku Momiću iz Prijedora, koji je 30. novembra uhapšen po međunarodnoj potjernici Interpola Zagreb raspisanoj zbog teškog ubistva i razbojništva. 

U sudu i policiji nemaju podatke za koji konkretan zločin je Momić osumnjičen. Poznato je samo da se radi o teškom ubistvu iz koristoljublja za koje je u Hrvatskoj zaprijećena kazna od najmanje deset godina ili dugotrajni zatvor.

Ipak Sud BiH je Momiću odredio mjere zabrane putovanja i napuštanja boravišta. Privremeno su mu oduzete putne isprave, zabranjen prelazak granice s ličnom kartom, dok će se tri puta sedmičnoorati javljati nadležnom organu.

- Potjernica je raspisana u cilju vođenja krivičnog postupka pred pravosuđem Hrvatske zbog postojanja sumnje da je počinio krivično djelo teško ubistvo i razbojništvo. Sud BiH odbio je zahtjev Hrvatske za privremeno pritvaranje potraživanog, ali su mu određene mjere zabrane - navode u Sudu BiH.



Uviđaj u Selniku. Agencije

Pojašnjavaju da zabrane mogu trajati do okončanja ekstradiocinog postupka ili drugačije odluke suda. Kontrola će se vršiti svaka dva mjeseca.

- Potaživani je upozoren da mu se pritvor može odrediti ukoliko ne bude poštovao izrečene mjere zabrane - kažu u Sudu BiH.

Podsjetimo, u septembru je po potjernici Interpola Zagreb u Prijedoru uhapšen Branko Brajković zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu i pljački Josipa Horvata (61) u Selniku kod Ludbrega u Hrvatskoj u novembru 2019. godine. Razbojnici su od njega ukrali 600.000 kuna i brutalnog ga pretukli usljed čega je podlegao tri mjeseca kasnije. Brajkoviću je Sud BiH odredio privremeni pritvor.


Neigrao umješanost

Potraživanog Marka Momića na sudu je zastupao advokat Fadil Abaz koji kaže da detalji predmeta iz potjernice nisu vidljivi.

- Moj klijent se sam javio policiji i on negira da je na bilo koji način umešan u ta krivična djela - rekao je Abaz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.