UBISTVO MARKA RADIĆA

Josip Cvitanović odbija reći gdje je sakrio pušku iz koje je pucao

U policiji čekaju na rezultate brojnih vještačenja, od balističkog i DNK do mehanoskopskog

Uviđaj na mjestu ubistva. Avaz

Piše: M. Smajkić

2.12.2020

Više od 20 dana, koliko je proteklo od ubistva osuđenog ratnog zločinca Marka Radića Make (61) u Mostaru, njegov ubica Josip Cvitanović Cviki (46) istražiteljima MUP-a HNK, koji pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva provode istragu u ovom slučaju, odbija reći gdje je bacio pušku iz koje je ispalio smrtonosne hice. 


Pretraživana rijeke

Tako je Cvitanović, nedugo nakon hapšenja, istražiteljima rekao da se puške, najvjerovatnije, kalašnjikova oslobodio u Počitelju, dok je iz Mostara nakon ubistva pobjegao prema Čapljini, a nakon što nije nađena na mjestu koje im je pokazao, izjavio je da je oružje bacio u rijeku Neretvu, na području Bunskih kanala.  

Stoga su pripadnici MUP-a HNK-a bili angažirali i ronilačku jedinicu koja je bezuspješno pretraživala rijeku Neretvu.

Također, rezultata u potrazi za puškom nije bilo ni nakon pretresa stana u Mostaru, koji je Cvitanović koristio, kao ni objekata njegove porodice na području Čapljine.


Josip Cvitanović. Facebook

U međuvremenu, u Sektoru kriminalističke policije MUP-a HNK, kako saznajemo, čekaju rezultate brojnih vještačenja, od balističkog do mehanoskopskog. Također, provode se DNK vještačenja tragova izuzetih s lica mjesta, kao i drugih, od onih na odjeći, do automobila koji je Cvitanović koristio.

Tek nakon svih dobivenih rezultata te drugih istražnih radnji, bit će moguće sačiniti optužnicu, čije se podizanje, stoga, ne očekuje prije naredne godine.

Cvitanović je uhapšen iste večeri nakon ubistva, a Kantonalni sud u Mostaru mu je 13. novembra odredio jednomjesečni pritvor.


Marko Radić. Sud BiH

Ispalio više hitaca

Podsjetimo, dan poslije ubistva koje se dogodilo 9. novembra u večernjim satima potvrđeno je da je Cvitanović nekoliko sati ranije s Radićem imao verbalni i fizički kontakt.  

U večernjim satima je Cvitanović pokušao Radića fizički napasti, a nakon što u tome nije uspio, otišao je po pušku, pozvao ga na interfon i prema njemu ispalio više hitaca. Do dolaska ekipe Hitne pomoći, Radić je davao znakove života, ali je, uprkos reanimaciji, usljed zadobivenih ozljeda, a riječ je o četiri prostrelne rane, od čega jedna u grudi i tri u stomak, ubrzo preminuo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.