TUŽILAŠTVO BIH

Optuženi za krijumčarenje i transport migranata iz Sarajeva prema Bihaću

Optužnica je podignuta protiv Mirze Puriša (24) i Elvira Sejdića (32) iz Sarajeva

Prevozili migrante u Bihać uz novčanu naknadu. Ilustracija

B. C.

4.12.2020

Tužitelj Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Mirze Puriša (24) i Elvira Sejdića (32) iz Sarajeva koji se terete se da su radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi vršili krijumčarenje ilegalnih migranata koji nisu ispunjavali uvjete za zakonit ulazak i boravak u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz  Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su, sredinom 2020. godine, stupili u kontakt sa ilegalnim migrantima koji su boravili na području BiH, te radi sticanja nezakonite imovinske koristi, dogovorili krijumčarenje i transport trojice državljana Maroka i jednog državljanina Alžira, preko teritorije Bosne i Hercegovine, iz pravca Sarajeva do Bihaća, u zamjenu za novčanu naknadu od krijumčarenih osoba.

Navedene radnje protivne su Protokolu protiv krijumčarenja migrantata kopnenim, morskim i zračnim putem, kojim se dopunjuje Konvencija Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala. 

Optuženi su prlikom izvršenja kaznenog djela otkriveni i spriječeni od strane policijskih djelatnika Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.