NAŠA TEMA

I poznati na meti lopova: Od Dine Merlina, Damira Džumhura i igrača Želje pa do direktora UIO BiH i članice VSTV-a

Samo unazad nekoliko godina na meti lopova bili su umjetnici, pjevači, sportisti, visoki dužnosnici...

Marijan Antolović pronašao uništeno vozilo. Arhiv

Piše: A. Kapo

7.12.2020

Ako se zna da kradljivci biraju tajming pljačkaških pohoda, jer obično operišu u vrijeme sezone godišnjih odmora, onda se slobodno može reći da isto tako ne biraju svoje mete.  

Svjedoci smo da su žrtve građani, radnici, nekada i oni koji jedva sastavljaju kraj s krajem, ali isto tako nisu pošteđene ni poznate ličnosti u Bosni i Hercegovini.

Samo unazad nekoliko godina na meti lopova bili su umjetnici, pjevači, sportisti, visoki dužnosnici...

Donosimo samo neke primjere...

Nogometaši Željezničara na udaru automafije

Fudbaleri sarajevskog Željezničara 2017. godine bili su na meti opasnih kriminalnih grupa, koje su se bavile krađom automobila. Posljednji je neugodnost doživio tada novi fudbaler Želje Goran Zakarić. 

Zakarić je ostao bez vozila koje je ukradeno na parking prostoru ispred zgrade u kojoj stanuje. S istim problemom susreli su se i drugi igrači Želje - svojevremeno je bez automobila ostao napadač Eldin Adilović, a s istom sudbinom morao se pomiriti i Samir Bekrić.


Antolović se fotografisao u uništenom vozilu. Arhiv

Pošteđen nije bio ni nekadašnji golman Želje Marijan Antolović. Njegov slučaj bio je medijski i najprisutniji. Antolović je, naime, pronašao svoj automobil, ali je nedostajala većina dijelova s automobila, uključujući i točkove. Potom se u njemu fotografisao.

Mediji su tada objavili i krađu BMW-a tadašnjeg selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmeda Baždarevića.

Damiru Džumhuru prisjeo odmor

Naše poznate ličnosti nisu samo na meti lopova u BiH. Najboljem bh. teniseru Damiru Džumhuru prisjeo je odmor u Sjevernoj Americi, gdje sa svojom tadašnjom djevojkom Dejanom Živković uživao u ljepotama Las Vegasa. Damirovo auto je obijeno, a fotografiju na kojoj se vidi razbijeno staklo Damir je tada objavio na svom Instagram profilu. 

Dejana je tada na svom profilu o ovom događaju dala koju informaciju više.


Džumhuru obijeno vozilo. Instagram

– Evo šta se desi u Las Vegasu kada odeš na masažu. Razbiju ti auto, ukradu torbu i ko zna kolika je šteta – rekla je ona na objavljenom snimku.

Provalili u stan direktora UIO BiH

U stan prvog čovjeka Uprave za indirektno oporezivanje BiH Mire Džakule koji iznajmljuje u centru Banje Luke provaljeno je u novembru prošle godine. 

Lopovi su odnijeli nekoliko stotina eura i još neke sitnice. 

U stanu nije bilo nekih većih vrijednosti s obzirom na to da stan iznajmljuje i u njemu direktor UIOBiH samo prespava.


Miro Džakula. Agencije

Provaljeno je baš onda kada je Džakula otišao iz Banje Luke u Čapljinu za praznik Svi sveti.

Upali u porodičnu kuću Dine Merlina

Dvojica migranata u oktobru 2018. godine provalili su u porodičnu kuću bh. muzičke zvijezde Dine Merlina na Alifakovcu u starom dijelu Sarajeva. 

Migranti su u Merlinovu kuću provalili preko prozora, ne obazirući se na videonadzor postavljen na objektu. Čim su ušli, oglasio se alarm pa su dvojica lopova otišli praznih ruku.

Patrola Policijske stanice Stari Grad stigla je velikom brzinom na Alifakovac. Migranti su se dali u bijeg, a policajci su, nakon potjere, uspjeli uhvatiti jednog od njih. Migrant kod sebe nije imao dokumenta tako da se nije mogao tačno utvrditi njegov identitet niti koje je nacionalnosti.


Dino Merlin. Agencije

Dino Merlin i njegova porodica nisu bili u kući u vrijeme kad su lopovi upali u unutrašnjost. Uviđajem je potvrđeno da migranti nisu uspjeli ništa odnijeti.

Sinu Mersada Berbera ukrali očeve slike i nakit

Bez nekoliko vrijednih umjetničkih djela svoga oca Mersada Berbera, koji slovi za jednog od najpoznatijih bosanskohercegovačkih slikara, prije pet godina ostao je Azer Berber (41). 

Njemu je, naime, nepoznata osoba provalila u stan u Ulici Vjenceslava Novaka na Medveščaku. 

Lopov se ušuljao kroz balkonski prozor i odnio nekoliko Berberovih slika i nakit u vrijednosti od skoro 40.000 maraka.


Mersad Berber: Ostao bez vrijednih slika. Agencije

Azera Berbera krađa je zatekla kada se vratio u stan. Sve je odmah prijavio policiji koja je obavila uviđaj.

Nije pošteđena ni članica VSTV-a

Tužilaštvo BiH nedavno je formiralo predmet povodom osnovane sumnje da su nepoznati počinitelji provalili u stan u Sarajevu koji koristi Monika Mijić, članica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.  

Tom prilikom, kako je navedeno, oduzeti su predmeti koji se mogu dovesti u vezu s paraobavještajnim djelovanjem, za sada nepoznatih osoba.


Monika Mijić. Agencije

Iz Tužilaštva BiH je rečeno da će biti provedene neophodne istražne radnje u saradnji s nadležnom policijom i drugim državnim agencijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.