BEOGRAD

Migrant osumnjičen za ubistvo na Otesu bit će izručen

Marokanac S. E. D. osumnjičen za učešće u ubistvu Jasmina Berovića pristao da bude izručen BiH po pojednostavljenom postupku

Marokanac uhapšen u motelu u Beogradu. MUP RS

Piše: B. Cerić

12.12.2020

Marokanac uhapšen u Beogradu zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Sarajlije Jasmina Berovića 17. novembra u naselju Otes, ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti, mogao bi ubrzo biti izručen pravosuđu BiH.


Nema žalbe

Iz Višeg suda u Beogradu saopćeno nam je da je sudija za prethodni postupak još 27. novembra, nakon saslušanja osumnjičenog, Marokancu S. E. D. odredio pritvor usljed okolnosti koje ukazuju da bi se mogao sakriti ili pobjeći kako bi izbjegao izručenje.

Kako nam je saopćila Tatjana Tešić, koordinatorica za medije Višeg suda u Beogradu, pritvor može trajati najduže do izvršenja odluke o izručenju.

- Također, važno je istaći da se osumnjičeni saglasio sa tim da bude izručen po pojednostavljenom postupku, usljed čega će sudija za prethodni postupak, nakon postupanja po članu 23. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, spise predmeta dostaviti Krivičnom vanpretresnom vijeću ovog suda kako bi donijelo rešenje kojim se utvrđuje ispunjenost pretpostavki za izručenje na koje nije dozvoljena žalba - navela je Tešić.  


Berović: ubijen 17. novembra na Otesu. Facebook

Po donošenju rješenja, spisi predmeta se dostavljaju Ministarstvu pravde Srbije radi donošenja konačne odluke o izručenju.

Poznato je da je na Kosovu hapšen drugi migrant, također državljanin Maroka, za kojeg se sumnja da je učestvovao u ubistvu Berovića.

Ministarstvo pravde BiH u oba slučaja pripremilo je molbe za izručenje. U toku je prijevod dokumentacije i molbe za Kosovo, jer se moraju dostaviti na albanskom ili engleskom jeziku.

Treći osumnjičeni migrant još nije uhapšen.


Izboden nožem

Krvavi napad se dogodio 17. novembra oko 22.25 sati ispred ugostiteljskog objekta u ulici Barska u naselju Otes. Trojica migranata su pravila probleme u kafiću, čiji je vlasnik brat Berovića koji nije želio da ih usluži zbog policijskog sata. U sukobu s migrantima nastradao je Jasmin Berović, koji je izboden nožem, dok su teške povrede zadobili Husein Džilić i Tarik Džamalija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.