SUD BIH ODREDIO PRITVOR

Pakistanac organizirao krijumčarenje migranata: Poznata imena ostalih članova grupe

Pritvor je određen Ahmedu Iftkharu, Seadu Mukanoviću, Hidajetu Gakoviću, Memagi Nuhanoviću, Zejidu Šabiću i Hasibu Mehiću

Uhapšeni u akciji "Lipa" na području USK. GP BiH

B. C.

15.12.2020

Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor Pakistancu Ahmedu Iftkharu vođi organizirane grupe koja se bavila krijumčarenjem migranata, te članovima Seadu Mukanoviću, Hidajetu Gakoviću, Memagi Nuhanoviću, Zejidu Šabiću i Hasibu Mehiću. Svi oni uhapšeni su u akciji "Lipa" provedenoj na području Unsko-sanskog kantona.


Mjere zabrane kretanja

Pritvor im je određen zbog bojazni da će uništiti ili sakriti dokaze, utjecati na svjedoke i dovršiti ili ponoviti krivično djelo. Prema osumnjičenom Ahmedu Iftkharu pritvor je određen i zbog opasnosti od bjekstva.

Prema osumnjičenima Senadu Tahiroviću i Sanelu Begoviću određene su mjere zabrane napuštanja boravišta, obaveznog povremenog javljanja državnom organu, zabrane putovanja i zabrana sastajanja s određenim osobama.  

Osumnjičenima, kojima su određene mjere zabrane, naloženo je strogo postupanje u skladu s naredbama i pozivima Suda BiH, a kontrola opravdanosti trajanja mjera vršit će se svaka dva mjeseca. Osumnjičenima pod mjerama zabrane bit će određen pritvor ukoliko prekrše bilo koju obavezu nametnutu rješenjem Suda BiH.


Migrante prebacivali u Hrvatsku

Osumnjičeni su migrante uglavnom transportovali u blizinu kopnene ili riječne granice sa Hrvatskom, najčešće na potezu od Bihaća do Bosanske Gradiške, te im organizovali dalji transport, ili ih upućivali na nezakonit prelazak granice.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni navedenim krivičnim djelima, ostvarili nezakonitu imovinsku korist i bogaćenje u velikim iznosima, a dio novca su pokušavali ubaciti u legalne finansijske tokove te su počinili krivično djelo djelo pranja novca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.