PROCESI

Počelo suđenje Mehmedagiću: Podatke koji su mu trebali u privatne svrhe proglasio prijetnjom po sigurnost BiH

U uvodu optužnice državni tužilac Oleg Čavka kazao je da je Mehmedagić privatizirao OSA-u te zloupotrijebio položaj da u privatne a ne u interesu službe utvrdi ko je anonimni podnosilac krivične prijave protiv njega

Mehmedagić: Privatizirao OSA-u. Avaz

Piše: M. Aščić

18.12.2020

Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi tužilaštva i odbrane jutros je počelo suđenje Osmanu Mehmedagiću Osmici, direktoru OSA-e. 

Kao predloženi svjedoci pojavit će se Aljoša Čampara, federalni ministar policije i Nusret Selimović, komesar policije KS, Ensad Korman, v.d direktor FUP-a, Damir Bevanda, Trifko Buha, Sakib Vuković, uposlenici OSA-e, ali i Mirsad Mujić direktor "BH Pošte",  kao i više uposlenika ove državne institucije. 

U uvodu optužnice državni tužilac Oleg Čavka kazao je da je Mehmedagić privatizirao OSA-u te zloupotrijebio položaj da u privatne svrhe, a ne u interesu službe utvrdi ko je anonimni podnosilac krivične prijave protiv njega.

Tačnije, Tužilaštvo tvrdi da je optuženi Mehmedagić podatke koje su mu bili potrebni u privatne svrhe, nezakonito podveo kao prijetnju po sigurnost Bosne i Hercegovine.

Čavka je rekao da je optuženi  Osman Mehmedagić, nakon saznanja o postojanju anonimne prijave protiv njega, kontaktirao direktora "BH Pošte" Mirsada Mujića, te tražio izuzeće video snimka nadzornih kamera iz poslovnice "BH Pošte", navodeći da je to pitanje državne sigurnosti.


Tražio podatke

 - Nakon što su na neutvrđen način saznali da je protiv Mehmedagića podnešena krivična prijava poslana putem pošte, Pekić i Mehmedagić su pribavili fotografiju koverte prijemne pošiljke na kojoj se nalazi stiker BH Pošte sa tačno evidentiranim brojem pošte i vremenom prijema pošiljke, pa su kršenjem odrebi Zakona o OSA BiH i Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH, zajedno u međusobnom dogovoru odlučili da preduzmu operativne mjere i radnje sa ciljem utvrđivanja identiteta pošiljaoca anonimne krivične prijave - pročitao je Čavka.

Tužilac tvrdi da se, poduzimajući ove radnje nisu rukovodili interesima svoje službe, nego isključivo ličnim i privatnim interesima optuženog Mehmedagića pa je Pekić prekoračenjem ovlaštenja koja ima u službi iz njemu poznatih razloga i motiva preduzeo očigledno nezakonitu radnju prikupljanja obavještajnih saznanja koja nisu iz djelokruga OSA-e.

 - Poduzimajući ove radnje uopće nisu obavijestili nadležni organ unutar Agencije, tačnije glavnog inspektora Damira Bevandu, pa je Pekić telefonskim putem stupio u kontakt sa generalnim direktorom BH Pošte Mirsadom Mujićem kojem je putem aplikacije "WhatsApp" poslao fotografiju na kojoj se nalazi stiker BH pošte zahtijevao da mu obezbjedi snimke video nadzora iz Pošte na Alipašinom Polju za dan 27.avgust 2020.godine u 13.26 minuta, objašnjavajući potrebu pribavljanja takvih snimki video-nadzora interesima službe i državnom tajnom - kazao je Čavka.


Državna tajna

On je pojasnio da je Mujić povjeravao u navode da je riječ o državnoj tajni i snimak i naredio uposleniku BH Pošte Edinu Šikalu da iz prostora JP BH pošte u ulici Trg solidarnosti broj 37, izuzme snimku video-nadzora za tačno navedene datum i vrijeme, što je ovaj i učinio, i odmah potom navedenu snimku lično predao Mujiću.

 - Mujić je zatim isti dan, oko 16.30 minuta snimku video nadzora pohranjenu na USB predao Pekiću nakon čega je Mehmedagić iako je znao da po Zakonu o obavještajno sigurnosnoj agenciji BiH, pribavljeni obavještajni podatak ne sadrži prijetnju po sigurnost BiH, nego video snimak nepoznate ženske osobe, plave kose koja predaje poštu, iskorištavanjem ovlaštenja koja su mu data, podatke koje su mu potrebni u privatne svrhe, nezakonito podveo kao prijetnju po sigurnost Bosne i Hercegovine i označio ih stepenom tajnosti “Interno”, tretirajući ih kao tajni podatak - navodi se u optužnici koja je pročitana.

Osim toga, kako je navedeno, Mehmedagić, iako je znao da je prikupljen tajni podatak koji ne predstavlja prijetnju po sigurnost BiH bez odlaganja uništiti, jer Agencija ne smije raspolagati informacijama koje ne spadaju u djelokrug Agencije, to je u konačnici dovelo do nekontroliranog objavljivanja tajnog podatka na Web portalu „Istraga.ba”

 - Tim radnjama su Mehmedagić i Pekić uzrokovali stvaranje opće građanske nesigurnosti svakog anonimnog prijavitelja korupcije, zbog otkrivanja identiteta i ličnih podataka građana, koji korupciju prijavljuju putem pošte, te je ugrozio sigurnost, duševni mir i zdravlje građanki Bubalo Mirele i Ohranović Amine, objavljivanjem njihovih ličnih podataka - kaže Čavka.

On je u uvodnim riječima kazao da je Osman Mehmedagić narušio i ugled BiH s obzirom da su svjetski mediji poput Rojtersa, Washington Posta objavili informaciju da je "direktor tajne službe BiH privatno špijunirao podnosioca krivične prijave protiv sebe. 

 - Kada se vidi način izvršenja ovog krivičnog djela onda shvatite moć OSA-e. I to daje jednu specifičnu težinu. Nesporno je da OSA prikuplja podatke o svima, međutim, ukoliko ti podaci mogu predstavljati prijetnju po sigurnost BiH oni se obrađuju. Međutim, imperativno je određeno da se podaci koji se prikupe, a nisu prijetnja po sigurnost BiH momentalno uništavaju. To ovog puta nije učinjeno nego zloupotrebljeno pa je snimak završio na portalu istraga.ba - rekao je Čavka.

Mehmedagićeva advokatica Senka Nožica kazala je da je riječ o političkoj montiranoj optužnici i da je cilj da se Mehmedagić ukloni s pozicije direktora OSA-e.

 - Zašto je monitarana? To se vidi iz optužnice.Časni sude, ta politička nastojanja ne smiju se dešavati preko pravosuđa - rekla je Nožica.

No, tužilac Čavka je odgovorio kako je to moguće za osobu koja mora po zakonu biti profesionalac bez političkih uticaja.

Mehmedagić i Nožica na izlazu iz zgrade Suda. M. Aščić

Osim Mehmedagića, optužen je i rukovodilac Odsjeka za cyber sigurnost u OSA-i Muhamed Pekić.

Tužilaštvo BiH je prije nekoliko dana protiv Mehmedagića podiglo novu optužnicu za zloupotrebu položaja zbog afere “Sigurnosne provjere”. Osim Mehmedagića, optužen je i ministar sigurnosti Selmo Cikotić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.