OTKRIVAMO

Haos i lomljava digli Maglaj na noge: Maskirani banditi autom uletjeli u ’Bingo’ i opuhali zlataru

Nakon što su provalili u zlataru, pljačkaši su polomili vitrine i ukrali nakit, među kojem ima posebnih markiranih primjeraka, čija vrijednost je izuzetno velika

Grupa od pet maskiranih bandita. Ilustracija

Piše: A. Aljimi

19.12.2020

Grupa od pet maskiranih bandita jučer oko 3.55 sati u maglajskoj ulici Željeznička vozilom je raznijela ulazna vrata na tržnom centru „Bingo“, a potom je provalila u zlataru „Dar“, iz koje je odnijela skupocjeni nakit, potvrđeno nam je iz maglajske policije.

Analiziran snimak

Razbojnici su bukvalno raznijeli više pokretnih vrata sasuvši staklo po objektu. Kako nam je otkrio izvor blizak istrazi, radi se o dobro uigranoj bandi razbojnika, a što se vidi prema njihovim kretnjama po objektu. Istražitelji su analizirali snimak s videonadzora i prema tome su zaključili da su razbojnici, najvjerovatnije, nekoliko dana ranije pratili i bilježili raspored prostorija u objektu, a meta im je bila zlatara. 

Nakon što su provalili u zlataru, pljačkaši su polomili vitrine i ukrali nakit, među kojem ima posebnih markiranih primjeraka, čija vrijednost je izuzetno velika.


Ukradeni automobil korišten u pljački. Avaz

Interesantno je da su lopovi, nakon što su „opuhali“ zlataru, ponovo ušli u oštećeno vozilo te su, vozeći unazad, udarili u bankomat “UniCredit banke” koji su izvalili iz ležišta. Poslije toga su vozilom izašli na cestu i pobjegli. O svemu je obaviješten dežurni tužilac, koji je naredio otvaranje istrage protiv nepoznatih počinilaca.

Kako saznajemo, razbojnici su dan ranije ukrali Volkswagen Touran u Tešnju, a njegov vlasnik je Mujo Hajrić iz Tešnja, tačnije iz naselja Trepče.

Porodica Hajrić primijetila je da je automobil ukraden u 5.30 sati, a istražitelji sumnjaju da je odvezen ranije tokom noći.

Vozilo je registrirano na Muju Hajrića, a koristi ga njegov sin Arnel.


Oštećena porodica

- Ujutro smo primijetili da nema automobila. Znam da je ranije iz komšiluka ukraden još jedan automobil, a koji je, navodno, korišten prilikom krađe. Ništa nismo čuli, lopovi su to uradili tiho. Šta da vam kažem, ukradu vam nešto što ste teškom mukom zaradili. Još naprave i štetu drugim ljudima. Pitanje je da li ću ikada moći naplatiti veliku štetu koja mi je nanesena, jer imam obično osiguranje. Vjerovatno će vozilo pronaći zapaljeno negdje – kaže Anel Hajrić. 

Bingo u Maglaju u kojem se dogodila pljačka. Avaz

Šta je ’akter’?

Ovakva vrsta pljačke u podzemlju je poznata kao „akter“. Radi se o metodi koju su usavršili srbijanski kriminalci krajem devedesetih godina. Ovaj način se ubrzo proširio i na zemlje zapadnog Balkana. Interesantno je da je najviše ovakvih krađa bilježila Grčka. A bande porijeklom mahom s Balkana i Bliskog istoka ih zdušno koriste po cijelom svijetu, a mete su im draguljarnice, zlatare te prodavnice luksuznih satova.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.