share whatsapp twitter facebook
×

ISTRAGA ZLOČINA

Otkrivamo šokantne detalje svirepog ubistva profesora u Livnu

Kantonalni sud u Livnu pritvorio je prosjaka Ajnura Nicu iz Viteza zbog sumnje da je usmrtio Stipu Perkovića
B. Cerić
Tekst se nastavlja ispod oglasa

IstražiteljiLivnu uspjeli su rasvijetliti svirepo ubistvo profesora Stipe Perkovića, kojeg je, kako se ispostavilo, šalom zadavio 22-godišnji prosjak iz Viteza Ajnur (Aurela) Nico zvani Ano. Profesora u penziji skupo je koštalo poznanstvo s Anom, a motiv zločina je, najvjerovatnije, koristoljublje.   

Prekrio ga travom

Sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda u Livnu Nedim Begić jučer je, na prijedlog Kantonalnog tužioca Livno, odredio jednomjesečni pritvor Ajnuru Nicu iz Kruščice, općina Vitez, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio ubistvo. Pritvor Ajnuru Nicu određen je od momenta hapšenja 18. decembra i može trajati do 18. januara naredne godine.  

Zločin se dogodio 17. decembra oko 15.05 sati u Livnu iza klaonice „Kaselj“ uz rijeku Bistricu, gdje su istražitelji pronašli tijelo.

U prijedlogu za određivanje pritvora navedeno je da se na spomenutu lokaciju Ajnur Nico dovezao sa Stipom Perkovićem njegovim Mercedesom, a nakon što je s njim „prethodno dogovorio da dođu na navedeno mjesto kako bi se međusobno seksualno zadovoljavali“.

- A zatim, dok su boravili u vozilu, svjestan da će tako oštećenog Stipu Perkovića usmrtiti, ne htijući to da učini, desnom rukom istog obuhvatio oko vrata, a lijevom rukom povlačio desnu ruku kako bi ga što jače stisnuo. Potom ga je i šalom koji je oštećeni imao oko vrata stezao te ga tako lišio života, nakon čega je tijelo izvukao iz vozila te ga sakrio pored rijeke prekrivši ga travom - navedeno je u prijedlogu za pritvor.

Nico je nakon toga iz džepa hlača stradalog izvadio novčanik iz kojeg je uzeo 120 KM.

Sreo rođake

Nezvanično saznajemo da je Ajnur Nico u Livnu prosjačio sjedeći u invalidskim kolicima, glumeći da je nepokretan. Nakon zločina, invalidska kolica ubacio je u gepek profesorovog Mercedesa, kojim je pobjegao prema Zenici.  

Usput je sreo dvojicu rođaka koje je nagovorio da krenu s njim da ih časti u kafani. Sva trojica su uhapšena u Vitezu, a rođaci su nakon ispitivanja ubrzo pušteni na slobodu, jer nisu znali da je Nico počinio zločin.

Naređena je obdukcija tijela te brojna vještačenja. U istrazi će se utvrđivati je li Nico svjesno s namjerom ili iz nehata ubio muškarca.

Nema lične karte

Pritvor Ajnuru Nici određen je zbog opasnosti od bijega. Riječ je o osobi koja nema ličnu kartu i bavi se prosjačenjem obilazeći gradove, pa bi bio nedostupan organima gonjenja. Osim toga, postoji opasnost da bi njegovim puštanjem na slobodu došlo do remećenja javnog reda i mira te uznemirenja javnosti. Uz to, riječ je o krivičnom djelu za koje je propisana najmanja kazna od pet godina zatvora, a može se izreći i više od deset godina.