SAZNAJEMO

Drugi čovjek tuzlanskog podzemlja izručen BiH: Elvis Hamzić pridružio se Berizu Kabiloviću u pritvoru

Bio u bjekstvu od decembra prošle godine, ali su ga slovenski specijalci opkolili u Celju gdje je uhapšen

Piše: Admir Aljimi

22.12.2020

Hamzić i Kabilović: Saučesnici u krivičnim djelima. Avaz

Pod jakim mjerama osiguranja, i u pratnji specijalaca naoružanih dugim cijevima večeras je nakon što je izručen iz Slovenije u pritvorsku jedinicu KPZ Tuzla, doveden Elvis Hamzić, koji važi za desnu ruku Beriza Kabilovića, vođe jednog od najopasnijih kriminalnih klanova u TK, saznaje „Avaz“.  


Duge cijevi

Hamzić je označen za jednog jačih tuzlanskih kriminalaca i u bijegu je bio od decembra prošle godine, kada su u policijskoj akciji „Scarface“ uhapšeni Kabilović i 12 članova njegove grupe. 

Slovenski policajci uhapsili su Hamzića na osnovu interpolove potjernice, a lociran je u iznajmljenom stanu u Celju, gdje je opkoljen i uhapšen. Ubrzo je izveden pred sud i određen mu je ekstradicioni pritvor od 30 dana koji je istekao pa je večeras dopremljen u Tuzlu.


Tuzlanski advokat Bakir Hećimović: Određen pritvor u odsustvu. Avaz

Tuzlanski advokat Bakir Hećimović potvrdio nam je da je obaviješten o izručenju njegovog klijenta BiH.

Hamziću je u odsustvu prošle godine određena mjera pritvora, ali bi prema važećem zakonodavstvu u najkraćem roku trebao biti izveden pred sud kako bi se izjasnio o daljnjoj opstojnosti ove mjere – pojasnio je Hećimović.

Inače, Kabilovićeva grupa sumnjiči se za reketiranje tuzlanskih ugostitelja, pokušaje ubistava, pranje novca, ucjene, trgovinu drogom i nasilničko ponašanje.


Kriminalna prošlost

Hamzić i Kabilović zajedno su osuđeni zbog povezanosti s pokušajem ubistva Osmana Gocića 18. maja 2010. godine, u tuzlanskom naselju Kula. Tada je došlo do tuče koja je prerasla u vatreni obračun. Sukobili su se Osman Gocić i Nermin Nakičević s jedne te Kabilović i Elvis Hamzić s druge strane. Kantonalni sud Tuzla prvostepeno je osudio Elvisa Hamzića za pokušaj ubistva na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine, a Beriza Kabilovića za učestvovanje u tuči na godinu i pet mjeseci kazne zatvora.

Kabilović i Hamzić osuđeni su i za učestvovanje u pucnjavi u tuzlanskom klubu “Roma” 2009. godine. Nakon što je istjeran iz objekta, Kabilović se vratio s nekoliko prijatelja i počeo pucati u objektu. U rafalnoj paljbi izrešetano je nekoliko automobila koji su bili na parkiralištu, a tada je ranjeno sedam osoba, među njima i Kabilović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.