ISTRAGA

Koji su motivi ubistava za koje se Elez tereti: Odbili plaćati reket i potpisali smrtne presude

Darko Elez se sumnjiči da je unajmio pripadnike „novog klana“ iz Beograda za ubistva Siniše Miličevića Tigra i Miloša Ostojića

Istražitelji na licu mjesta nakon Ostojićevog ubistva. Avaz

Piše: A. Aljimi - M. Aščić

24.12.2020

Državno tužilaštvo užurbano dokumentira predmet u istrazi protiv Darka Eleza (40) koji je prekjučer prema Interpolovoj potjernici uhapšen u beogradskom naselju Batajnica u prijevozničkoj firmi koju u blizini aerodroma vodi njegova supruga Ratka. 

Određen pritvor

Njemu je u Beogradu određen pritvor od 18 dana dok se očekuje njegovo izručenje bh. pravosuđu zbog suđenja prema pravosnažnoj presudi i radi istrage o dvije mafijaške likvidacije koje su se dogodile u Lukavici 2018. i 2019. godine. 

Elezovo privođenje u Beogradu. Avaz

Naime, radi se o ubistvu Siniše Miličevića, zvanog Tigar, koji je u sačekuši izrešetan 1. juna 2018. godine. Njega su ubice sačekale u naselju Dobrinja ispred haustora u kojem je živio, pogođen je s pet hitaca, dok je šestim „ovjeren“ iz revolvera Magnum. Miličević je bio vlasnik svadbenog salona "Rodeo". Godinu kasnije likvidiran je i Miloš Ostojić u Lukavici, koji je smrtno ranjen ispred kluba „Sparta“. Ostojićeva porodica ima u vlasništvu više firmi, kao i poznate pekare „Zlatno zrno“. 

Ostojić i Miličević: Suprostavili se Elezu. Avaz

Obojica ubijena važila su za bogate stanovnike Istočnog Sarajeva, a kako nam je otkrio izvor blizak istrazi, u tome se upravo i krije motiv za njihove likvidacije. Prema informacijama našeg izvora, Elez je putem posrednika poručio Miličeviću i Ostojiću da moraju plaćati mjesečni reket. Otežavajuća okolnost im je bila što su bliski Elezovom neprijatelju Đorđu Ždrali.  

Opasna grupa

Kada su odbili plaćati reket, kako kaže naš izvor, potpisali su svoje „smrtne presude“. Kako je naveo naš izvor, Elez je u srbijanskom podzemlju dobro kotirao. Naime, unajmio je ljude koji su izvršili likvidacije, a oni pripadaju organiziranoj kriminalnoj grupi koju beogradski istražitelji nazivaju „novi klan“. 

Uviđaj nakon Miličevićeve likvidacije. Avaz

Prema dosadašnjim rezultatima istrage, sumnja se da su počinioci došli upravo iz ove srbijanske bande te da su za Elezov račun izvršili ove likvidacije.

Iznude i zastrašivanja

Osim za dva teška ubistva, Tužilaštvo BiH Eleza sumnjiči i za teška krivična djela u vezi s planiranjem i pokušajem ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine. Sumnjiči se i za iznude, zastrašivanja i druga krivična djela na štetu oštećenih osoba s područja Istočnog Sarajeva i BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.