ISTRAGA

Tužioci posjetili najtraženijeg člana bh. podzemlja: Šta Elez zna o Čabi Deru i ubistvu đavoljeg advokata

Kada je Miša ubijen, Elez mi je rekao: „Ćale, ubili su velikog lafa“, tvrdi Tomić koji naglašava da je u beogradskom hotelu „Intercontinental“ prisustvovao sastanku sa Lukom Bojovićem

Elez i Čaba: Poznanstvo iz Zatvora. Avaz

Piše: A. Aljimi

29.12.2020

Hapšenje Darka Eleza (40) u beogradskom naselju Batajnica izazvalo je velike potrese u srbijanskom i bh. podzemlju.

Naime, čak i dok je u zatvoru u Sremskoj Mitrovici izdržavao kaznu zbog organiziranog kriminala posjećivali su ga brojni tužioci te pripadnici mnogih sigurnosnih službi koji su u neformalnim razgovorima tražili da se izjasni o pojedinim nerazjašnjenim zločinima, a što su bh. i srbijanski mediji objavljivali.


Ubrzano izručenje

Tako su ovih dana državni tužioci iz BiH posjetili Eleza u pritvoru, a kako nam je otkrio izvor blizak istrazi, razgovarali su o mogućnosti njegovog ubrzanog izručenja BiH, jer ima i državljanstvo Srbije, što može razvući postupak ekstradicije.

Kako nam je kazao Elezov advokat Duško Tomić, on će danas otići u posjetu, gdje će insistirati da se odluči na ubrzano izručenje u našu zemlju.


Uviđaj nakon Ognjanovićeve likvidacije. Arhiva

- Osim kod Eleza, idem i kod sudije Višeg suda te kod istražitelja. Već je dogovoreno da će biti izručen i tu nema spora nikakvog, samo želim da se to ubrza – kaže Tomić.

Također, brojne policijske agencije iz regiona i inozemstva veoma su zainteresirane za Elezove kontakte s Lukom Bojovićem, koji je „zemunski klan“ preuzeo od Dušana Spasojevića Šiptara, koji je ubijen na početku akcije „Sablja“.


Tomić: U posjeti klijentu. Arhiva

Iz Srbije stižu signali da postoji mogućnost da je Elez umiješan u ubistvo beogradskog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, ali i Siniše Milića, šefa osiguranja Filipa Koraća, kao i Aleksandra Šarca i Bojana Mirkovića, a da je, navodno, sarađivao i sa Čabom Derom, plaćenim ubicom koji je pritvoren u Mađarskoj, a svojevremeno je hapšen i u Sarajevu.  

Spisak za odstrel

- Miša Ognjanović je bio moj veliki prijatelj i njegovoj porodici nije svejedno što sam Elezov advokat. Kada je Miša ubijen, Elez mi je rekao: „Ćale, ubili su velikog lafa“. S Lukom Bojovićem znam da je u dobrim odnosima, a ja sam lično prisustvovao jednom njihovom sastanku u beogradskom hotelu „Intercontinental“. Za ove ostale ljude za koje ga terete tek treba da ga pitam. U njegovom slučaju je teško narušena presumpcija nevinosti i podsjećam vlasti Srbije da oni za Eleza imaju samo jednu pravosnažnu presudu koju je odležao – tvrdi Tomić.   

Bojović: Sastajao se s Elezom. Arhiva

Srbijanski mediji prenose da je Elez imao i spisak za odstrel na kojem je, navodno, bilo desetak osoba, među kojima su policijski funkcioneri i biznismeni s obje strane Drine. 

Kontakt s „nasmijanim ubicom“

Tokom izdržavanja zatvorske kazne u Sremskoj Mitrovici Elez je zidine dijelio i s jednim od najpoznatijih plaćenih ubica u Evropi, a to je Čaba Der, kojem su mediji dali nadimak „nasmijani ubica“. Prema navodima srbijanskih medija, obojica su iz zatvora izašla 2017. godine, Elez mu je, navodno, pružao logistiku i plan za likvidacije pojedinih osoba.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.