NALAZ VJEŠTAKA

Otkrivamo šta je britanski forenzičar napisao o smrti Lane Bijedić

Tužilaštvo ZHK zaprimilo nalaz Džona Klarka, koji je suprotan nalazu obducenta

M. Smajkić

S lica mjesta u Studencima: Vijadukt visine 110 metara

Foto: Avaz


Nepuna dva mjeseca, koliko je prošlo otkad su iz Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona službeno zatražili angažman Džona Klarka (John Clark), forenzičkog vještaka za patologiju Univerziteta u Glazgovu, u vezi sa slučajem misteriozne smrti Mostarke Lane Bijedić (19), iz ove pravosudne institucije jučer nam je potvrđeno da su zaprimili nalaz i mišljenje ovog britanskog stručnjaka. 

Pregledao predmet

Kako nam je jučer u Širokom Brijegu pojasnio Josip Aničić, jedan od tužilaca na ovom slučaju, od Klarka su zatraženi mišljenje i stručni nalaz o načinu nastanka ozljeda na tijelu nesretne djevojke.  

Prema nalogu koji mu je dostavljen, kako nam je rekao, britanski vještak je pregledao predmet o pronalasku beživotnog tijela Lane Bijedić koji uključuje medicinsku dokumentaciju, fotodokumentaciju, zapisnik o uviđaju, obdukcijski nalaz te druge dokumente.

-Analizirajući i obrazlažući svaku pojedinačnu tjelesnu ozljedu, vještak je zaključio da priroda unutarnjih i vanjskih prisutnih ozljeda ne podržava mišljenje iz obdukcijskog nalaza da je Lana Bijedić bila žrtva napada koji je uključivao udaranje šakama, šutiranje i moguće udaranje teškim predmetom - rekao nam je Aničić.

  • Aničić: Nastavljamo rad na slučaju

    Aničić: Nastavljamo rad na slučaju

    Foto: Avaz


Također, Klark je, ispričao nam je Aničić, pozivajući se na dugogodišnje iskustvo, naveo da nije neobično kod slučajeva kao što je konkretni vidjeti relativno malo vanjskih ozljeda, posebno ako je riječ o padu na relativno meku površinu, kao što je vegetacija ili voda, ali ipak s velikim i fatalnim unutrašnjim oštećenjem.

-Unutarnje ozljede su više navodile na ozljede nastale deceleracijom, onom vrstom ozljeda koje uzrokuje naglo zaustavljanje pri udaru tijela koje se kreće - kazao nam je Aničić.

Iako Klark nije iznosio kvalifikaciju djela, njegov nalaz je, praktično, suprotstavljen onom koji je sačinio dr. Dražen Damjanjuk, koji je uradio obdukciju, a nakon čega je, podsjetimo, izneseno da je nesretna djevojka „udarana, davljena i bačena u rijeku“ te se ovaj slučaj vodi kao ubistvo.

  • Bijedić: Nesuđena brucošica

    Bijedić: Nesuđena brucošica

    Foto: Facebook


- Da, imamo, praktično, dva suprotstavljena nalaza, ali istražne radnje još nisu okončane. Nastavljamo raditi na ovom slučaju, vidjet ćemo šta ćemo dalje poduzeti, o tome u ovom trenutku ne bih govorio - istaknuo je Aničić.

Dr. Damjanjuk: Povrede glave tipične za udarce pesnicom

S druge strane, dr. Damjanjuk nam je jučer kazao da ostaje pri svom nalazu koji je sačinio nakon obdukcije. 

- Izuzetno cijenim i poštujem Klarka, međutim, mislim da je vrlo nezahvalno sačinjavati nalaz na osnovu foto i druge dokumentacije. Nije isto gledati povrede na fotografijama i onako kako se to radi tokom procesa obdukcije. Na koncu, ja u svom nalazu, a tako smo svi mi naučeni, nigdje nisam naveo da je riječ o ubistvu. To bi, valjda, istraga trebala pokazati. Međutim, ja se ne mogu složiti s tim da su povrede nastale usljed pada s visine. Pazite, riječ je o visini od 110 metara. S druge strane, koliko mi je poznato, tokom uviđaja nije uočena rupa u granju koja bi morala nastati usljed pada, a u tom slučaju bi se radilo o ogromnoj rupi, s promjerom od tri metra, kada se, je li, uzmu u obzir svi parametri. Nadalje, povrede koje je nesretna djevojka imala na glavi su tipične za udarce pesnicom ili nogom. Iskreno, volio bih da se taj slučaj, koji je izuzetno kompleksan, riješi. Po meni, greška je načinjena u startu, jer je dopušteno da se tijelo kremira - ispričao nam je dr. Damjanjuk.

Nejasne okolnosti

Tijelo nesretne Bijedić je pronađeno 6. oktobra prošle godine u večernjim satima u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog, i to nedugo nakon prijave o njenom nestanku. 

Kobnog dana Lana se iz Mostara, pod potpuno nejasnim okolnostima, autobusom zaputila u Čapljinu, kako je to otkriveno uz pomoć snimaka nadzornih kamera u ova dva grada. U poslijepodnevnim satima je trebala otputovati za Sarajevo, gdje je bila upisala fakultet. 
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na