NAKON TRAGEDIJE

Ferhat Ibrak: Navjerovatnije su bili u prostoriji u kojoj se otrovni zrak zadržavao

Naš sagovornik pojašnjava da plinsko trošilo ili grijalica, vjerovatno nije bilo spojeno na dimnjak, što je izuzetno opasno

Ferhat Ibrak. Avaz

Piše: B. Cerić

1.1.2021

Vještak protupožarne zaštite Ferhat Ibrak za "Avaz" je prokomentirao užasnu tragediju u Posušju koja je potresla cijelu državu, a u kojoj je osam mladih osoba izgubilo život.

- Razlika je između plina i produkta sagorijevanja. Ti produkti sagorijevanja su vrlo otrovni. Oni su, navjerovatnije, bili u jednoj prostoriji u kojoj se otrovni zrak zadržavao, pri čemu je došlo do trovanja kroz dišne organe - kazao nam je Ibrak.

Naš sagovornik pojašnjava da plinsko trošilo ili grijalica, vjerovatno nije bilo spojeno na dimnjak, što je izuzetno opasno. 

- Zatvoreni prostor sigurno nije imao ni ventilaciju. To je ključno u ovakvim situacijama ali treba sačekati istragu i ne prejudicirati ništa. Teško je i govoriti i davati bilo kakve ocjene u ovakvim situacijama. Jer otrovni zrak, otrovni plinovi se zadržavaju na jednom mjestu, što su nesretni mladići i djevojke udisali. Trebalo je osigurati ventilaciju prostora. Tako ne bi došlo do ove nezapamćene tragedije. Od otpornosti i jačine organizma zavisi i postotak trovanja odnosno mogućnost za preživljavanjem - istakao je Ibrak.

Na kraju je naš sagovornik izrazio saučešće porodicama stradalih. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.