DETALJI AKCIJE "GROF"

Međunarodna prostitucija u BiH: Djevojke podvodili za 300 KM

Osumnjičenima za navođenje na prostituciju Semiru Popari iz Trnova i 32-godišnjakinji iz Doboja izrečene mjere zabrane

B. Cerić

Imali klijentelu u Zadru i na Zlatiboru

Foto: Ilustracija


Semir Popara (28) iz Trnova i 32-godišnjakinja iz Doboja, koji su uhapšeni u akciji SIPA-e kodnog naziva „Grof“, pušteni su na slobodu, potvrdio nam je sarajevski advokat Omar Mehmedbašić.

On je dodao da su njegovom klijentu Popari i 32-godišnjakinji izrečene mjere zabrane.  

Vršili prijevoz

Par je uhapšen 30. decembra prošle godine zbog sumnje da su se bavili međunarodnim navođenjem djevojaka na prostituciju. Sumnjiče se za ostvarivanje kontakata i organiziranje pružanja seksualnih usluga, za koje su vrbovali državljanke BiH i drugih zemalja. 

Prema prikupljenim dokazima, međunarodno vrbovanje i navođenje na prostituciju najčešće je realizirano u unajmljenim stanovima i hotelima na području Doboja i okolice.

Kako saznajemo, dogovarali su mjesto, vrijeme i cijenu koja se kretala do 300 KM.

Također su vršili prijevoz djevojaka na dogovorena mjesta.

  • Oduzimali mu i vraćali vozila

    Oduzimali mu i vraćali vozila

    Foto: Facebook


Osim toga, imali su partnera u Hrvatskoj preko kojeg su dogovarali pružanje seksualnih usluga u Zadru. Istražitelji, također, sumnjaju da je par organizirao i prostituciju na području Zlatibora u Srbiji.  

Na navedeni način ostvarivali su nezakonitu imovinsku korist i vršili iskorištavanje i eksploataciju osoba koje su angažirali za pružanje seksualnih usluga, za novčane iznose koje prethodno dogovore.

Oduzimali mu vozila

Semir Popara je poznat u javnosti po tome što su mu prošle godine u više navrata oduzimana vozila zbog navodnih neplaćenih kazni u saobraćaju. Iako su mu vozila bila oduzimana, odmah su bila vraćena, a Popara je za medije izjavljivao da mu nije jasno odakle mu toliko kazni. Kazao je da su mu 2017. oduzeli Golf, ali da kazne nisu poništili 

NA VRH

Podijeli članak na