SREDNJOBOSANSKI KANTON

Zločini koji su obilježili 2020. godinu: Zašto nema pomaka u istrazi o ubistvu u Bugojnu

Tri ostala ubistva riješena su u dan ili dva nakon prijave

Odnošenje tijela Dževada Ramulja. Avaz

Piše: D. Pucar

5.1.2021

Istražitelji Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona(MUP SBK) posljednjih nekoliko godina vrlo brzo i efikasno, odnosno u roku dan ili dva, riješili su najteže slučajeve, dakako, one ubistva. 

Ove godine ih je, kažu policijske statistike, bilo tri, a nakon stravičnih medijskih izvještaja u rekordnom roku bi počinioce priveli i utvrdili motive od kojih se ledila krv u žilama. Jedino neriješeno ubistvo ostalo je ono u Bugojnu, gdje je usmrćen Stjepan Kolak.


Zaklao prijatelja

Prva istraga bila je 30. januara u Vitezu, kada je, nakon što su zajedno pili cijelu noć te se verbalno sukobili, oko 21.40 sati u ugostiteljskom objektu "Ovo malo duše" Smail Bešo doslovno nožem zaklao Sifeta Haskića.

''Dnevni avaz'' je tada ekskluzivno donio fotografiju s lica mjesta. Haskić je preminuo na licu mjesta, a samo dan nakon, najlakši slučaj od tri spomenuta, bio je riješen. Bešo je priznao ubistvo, a 30. juna ove godine na Kantonalnom sudu u Novom Travniku nepravomoćno je osuđen na četiri godine zatvora.

Iza nastradaloga su ostali dvojica sinova i supruga te treći sin koji se rodio 20 dana nakon zločina.

Druga dva ubistva, od kojih jedno posebno svirepo te je izazvalo dotad neviđeni šok u javnosti, dogodila su se u decembru.


Kuća nastradale u Gornjem Putičevu. Avaz

Riječ je o stravičnom ubistvu u novotravničkom naselju Muholjići, koje se dogodilo 9. decembra. Pastir i vlasnik stada Dževad Ramulj pronađen je mrtav u kamp-kućici kod tora s ovcama. Upucan je iz neposredne blizine u glavu dok je spavao. Odmah nakon dolaska ekipe za uviđaj privedeni su Ć. Hašić, zet ubijenog i njegov maloljetni sin, nešto potom i treći maloljetnik.

Brutalno pretučen

Nakon ispitivanja u policiji zet je priznao da je iz puške upucao i ubio punca, a maloljetnici su priznali da su mu pomagali. Dvojica maloljetnih pomoćnika na svjetlo dana iznijeli su i priznali nove, ništa manje šokantnije navode. Naime, prije nekoliko mjeseci nesretnog Dževada pokušali su otrovati, i to otrovom za miševe, u narodu poznatom kao mišomor! U tome, naveli su, nisu uspjeli, a otrov je kod Dževada izazvao povraćanje i slabost, simptome koji su relativno brzo prošli. 

Jedino ubistvo koje nije rasvijetljeno je ono bugojanskog povratnika Stjepana Kolaka, penzionisanog 86-godišnjeg učitelja, koji je brutalno pretučen 18. oktobra u svojoj kući, kada su ga dvije za sada nepoznate osobe mučile tjerajući ga da otkrije gdje drži novac. Stavljali su mu kesu na glavu, pokušavajući otkriti ušteđevinu koju starac nije imao, a tražeći dragocjenosti, izvršili su premetačinu kuće.


Nastradali Stjepan Kolak. Agencije

Po dolasku policije još je bio živ, ali nije uspio kazati ko su napadači. Prevezen je u Dom zdravlja Bugojno, potom u travničku bolnicu, odakle i na sarajevski KCUS, gdje je i preminuo od posljedica mučenja nekoliko dana kasnije.

Kako neslužbeno saznajemo, istraga tapka u mjestu, čekaju se rezultati vještačenja DNK profila koji su našli u haosu mjesta zločina.



Staricu usmrtio nećak

Samo četiri dana nakon ubistva u Novom Travniku, 10-tak kilometara dalje, u travničkom naselju Gornje Putićevo, mrtva je pronađena 79-godišnja Luca Jukić. Starica je pretučena nasmrt, a isti dan policija je uhapsila njezinog 55-godišnjeg nećaka, koji je godinama živio s tetkom u istoj kući. Isti dan policiji je priznao da ju je u naletu bijesa pretukao i otišao iz kuće, da bi ga policija na noć ubistva uhapsila u novotravničkom naselju Stojkovići. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.