ORGANIZIRANI KRIMINAL

Ministarstvo pravde Srbije odlučuje o izručenju Darka Eleza Bosni i Hercegovini

U saopćenju je navedeno da je u prvom stavu rješenja suda utvrđeno da pretpostavke za neka krivična djela jesu ispunjene, dok u drugom stavu utvrđuje da za drugi niz krivičnih djela nisu ispunjene pretpostavke za izručenje

Elez: Sud odbio da ga izruči. Arhiva

Piše: A. Aljimi

14.1.2021

Viši sud u Beogradu jučer je saopćio da je postupajući sudija odbio je zamolnicu pravosuđa Bosne i Hercegovine za izručenje Darka Eleza (40), za kojim je raspisana potjernica zbog organiziranog kriminala, za krivična djela koja je počinio prije 2013. Za krivična djela koja je počinio nakon 2013. godine ispunjene su pretpostavke za izručenje, pa će o sve konačnu odluku donijeti Ministarstvo pravde Srbije, a taj period se odnosi na moment stupanja na snagu ugovora o međusobnom izručenju osumnjičenih između dvije države.

U saopćenju je navedeno da je u prvom stavu rješenja suda utvrđeno da pretpostavke za neka krivična djela jesu ispunjene, dok u drugom stavu utvrđuje da za drugi niz krivičnih djela nisu ispunjene pretpostavke za izručenje, zbog čega se molba odbija.


Rok za žalbu tri dana

Protiv ovog rješenja dozvoljena je žalba Apelacionom sud u Beogradu u roku od tri dana od dana prijema prepisa rješenja, dodaje se u saopćenju.

Također, rješenjem istog suda od 5. januara Elezu je prodažen ekstradicioni pritvor zbog opasnosti od bijega.

Podsjećamo da je molbom Ministarstva pravde BiH zatraženo izručenje Eleza radi vođenja krivičnog postupka i suđenja pred Sudom BiH po potvrđenoj optužnici, a državno tužilaštvo za njim je raspisalo međunarodnu potjernicu zbog navodne umješanosti u likvidacije Siniše Miličevića Tigra i Miloša Ostojića iz Lukavice.

Nedugo nakon Elezovog hapšenja u firmi u beogradskom naselju Batajnica Tužilaštvo BiH se oglasilo saopćenjem u kojem su naveli da se traži njegovo izručenje da bi mu se sudilo u predmetu „Lutka“, kao i zbog okolnostio istraga o brojnim teškim krivičnim djelima koja su počinjena na teritoriji RS.


Likvidacije u Istočnom Sarajevu

Ta istraga se odnosi na teška krivična djela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubistva počinjena “metodama mafijaških likvidacija” 2018. i 2019. godine, zatim planiranje i pokušaj ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine te iznuda, zastrašivanje i druga krivičnih djela na štetu oštećenih osoba sa područja Istočnog Sarajeva i BiH, precizira se u saopštenju koje je prenio Tanjug.

Ostojić i Miličević: Ubijeni u Lukavici. Arhiva

Ministarstvo pravde Srbije primilo je 22. decembra originalnu molbu Bosne i Hercegovine za izručenje Eleza, koja je proslijeđena sudu na odlučivanje o ispunjenosti uslova za izručenje.

Elez je 2012. u Beogradu bio pravosnažno osuđen na devet godina zatvora kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

Kaznu je odslužio u Srbiji u Sremskoj mitrovici i pušten je na slobodu. On ima pasoše i Srbije i BIH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.