LIKVIDACIJA

Gdje su danas ubice koje su prije 21 godinu likvidirale ratnog zločinca Arkana

Bez oklijevanja mu pucao u potiljak

Zločinac Arkan ubijen u hotelu Interkontinental. Alo

N. Demirović

16.1.2021

Prije 21 godinu, 16. januara likvidiran je ratni zločinac Željko Ražnatović Arkan. Sve se odigralo u tadašnjem beogradskom hotelu Interkontinental, dok je Ražnatović bio u društvu dva tjelohranitelja, koji su također ubijeni, ali i bivšeg direktora Komercijalne banke Ljubomira Mihajlovića. 

Za ubistvo je osuđen bivši policajac Dobrosav Gavrić. Zbog tog ubistva osuđen je u Srbiji na 35 godina. Uhapšen je 2012. u Južnoafričkoj Republici. Suđeno je i saučesnicima Milanu Đuričiću i Draganu Nikoliću koji su dobili po 30 godina. Nikada se nije saznalo ko je nalogodvac ubistva zločinca i kriminalca, koji se jedno vrijeme pokušavao predstaviti ratnikom, ali i političarom.

Kako su objavili srbijanski mediji ispred hotela su tog dana oko 17 sati stala dva automobila. Iz jednog su izašli Dragan Nikolić Gagi i Milan Đuričić Miki, odranije poznati policiji. Iz drugog vozila izašao je Zoran Nikolić Pegla, kao i pripadnik Druge čete Prvog bataljona policijske brigade SUP-a Beograd, Dobroslav Gavrić.

Pozdravili su se, Gavrić je sjeo u drugi separe, nekoliko metara iza leđa Arkanu. Minut kasnije, Gavrić je ustao od stola. Ispod kaputa je izvadio pištolj "CZ 99". Tri metka ispalio je Arkanu u potiljak. 

Gavrić je 2006. godine pobjegao iz Srbije. Uhapšen je krajem 2011. u Južnoafričkoj Republici, ali ne po potjernici Srbije. Gavrić je u Africi nastavio da se bavi kriminalom, pa je uhapšen kao vozač afričkog kralja podzemlja Sirila Bika, koji je ubijen u martu 2011. Gavrićev identitet, međutim, nije odmah otkriven (policiji se predstavio kao Saša Kovačević) i on je najprije pušten iz pritvora. Ubrzo je ponovo uhapšen zbog posjedovanja kokaina i tada je utvrđeno da se radi o Arkanovom ubici. I dalje se nalazi u zatvoru u Africi. 

Milan Đuričić Miki sa njim je pobjegao iz zemlje dan uoči izricanja presude za Arkanovo ubistvo, a ubijen je 24. aprila 2018. u Johanesburgu. 

Treći počinilac Dragan Nikolić služi kaznu u požarevačkoj Zabeli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.