AVAZ SAZNAJE

Šokantni detalji zločina kod Laktaša: Pustili ga iz policije, on se vratio u selo i tijelo ubijenog bacio u bunar

Bogdan Vajukić ubistvo počinio nakon što je pokušao provaliti u kuću Danice Stanić

Privođenje osumnjičenog Vajukića. Avaz

Piše: O. Matavulj

28.1.2021

Bogdan Vajukić (23) iz Koljana kod Laktaša je, nakon ubistva Gojka Veselića (76), priveden u policiju, ali ne zbog ubistva, već pokušaja provale u susjednu kuću. Za to vrijeme starčevo tijelo je ležalo u dvorištu i kada je pušten iz policije, Vajukić se vratio na mjesto zločina i bacio ga u bunar pun vode.


Višestruke povrede

Obdukcijom je utvrđeno da je starac pretučen nasmrt i mrtav bačen u bunar. Imao je višestruke povrede glave, grudnog koša, kao i unutrašnje povrede nanesene šakama i nogama.

Vjeruje se da je ubijen u nedjelju oko 18.30 sati, a u ponedjeljak je bačen u bunar. Klupko zločina se počelo odmotavati tek dan kasnije, kada je Veselićeva kćerka prijavila nestanak oca, a Vajukić ponovo uhapšen.

Ispostavilo se da je kritične noći u dva navrata pokušao provaliti u kuću Danice Stanić (86), Veselićeve prve komšinice. Sumnja je da je ubistvo počinjeno između dva pokušaja provale. S Danicom je u kući bila njena kćerka Gordana Božić, koja je kazala da je sretna što je živa.

- U nedjelju navečer čula sam lupanje pred kućom i neko je pokušao otvoriti vrata. Galamila sam i provalnik je otišao. Čula sam auto kako se udaljava, a farovi su bili ugašeni - priča Gordana.

Ona kaže da je nedugo zatim čula galamu koja je dopirala iz Veselićeve kuće, koja je nekih 200 metara udaljena od njene. Kada se galama stišala, ponovo je uočila automobil ugašenih farova da ide prema njenoj kući.


Kuća u kojoj je živio Veselić. O. Matavulj

- Iznenada nam je neko banuo na vrata. Počeo je lupati i razbijati. Majka i ja smo se prestravile. Provalnik je razbio staklo na ulaznim vratima, provukao ruku i iznutra pokušavao otključati, ali nije uspio. Gledala sam smrti u oči - kroz suze priča Gordana.

Krenula je da pozove muža telefonom, koji joj od straha ispadao iz ruku.

- Vrištala sam i vikala ”milicija, milicija”. Mislila sam da će nas obje ubiti. Majka je govorila: "Nek ubiju mene, samo da tebe poštede." Bile smo u šoku i mislila sam samo „da mi je sina još jednom vidjeti“. Valjda je provalnik čuo da nekog zovemo i onda je pobjegao - kaže Gordana.



S privođenje ubice. Avaz

Pio s društvom

Ubrzo su njen muž i sin stigli, a nedugo za njima pred kuću je stiglo Vajukićevo društvo, koje se izvinjavalo te reklo da će posvjedočiti da je pokušao provaliti u njihovu kuću.

Ispostavilo se da je Vajukić taj cijeli dan pio s društvom kod svoje kuće. On i Dejan P. krenuli su po cigarete, kada je Vajukić odlučio skrenuti prema selu s namjerom da nekog opljačka. Istu večer Vajukić je uhapšen zbog pokušaja provale u kuću komšije. Iako je policija bila na svega 200 metara od Veselićevog tijela, u tom trenutku nisu ni znali za ubistvo i Vajukića su u ponedjeljak pustili na slobodu.

Od mještana saznajemo da se taksijem vratio u selo i pokušao prikriti tijelo. U snijegu su pronađeni tragovi stopa koji ukazuju da je pješke od svoje kuće došao do Veselića. Tijelo, koje je bilo nasred dvorišta, umotao je u posteljinu i bacio u bunar. Tragajući za nestalim, policija je došla do Vajukića i uhapsila ga.


Kidnapiranje i pljačka

Bogdan Vajukić ima bogat kriminalni dosje. Jučer se trebao pojaviti na suđenju u Okružnom sudu u Banjoj Luci po optužnici za premlaćivanje, kidnapiranje i pljačku S. Ć. (27). Njega je 2018. presreo, pretukao, nagurao u svoje vozilo i ukrao 500 KM, da bi ga povrijeđenog izbacio iz automobila, gdje ga je pronašla policija. Nedavno je privođen zbog nasilja u porodici. Mještani kažu da je odrastao bez oca te da je bio problematičan još od osnovne škole. Inače, ubijenog Veselića je dobro poznavao.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.