PROČITANA OPTUŽNICA

Počelo suđenje predsjedniku Kantonalnog suda za seksualno uznemiravanje

Vladimir Špoljarić optužen da je, kao predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu, seksualno uznemiravao zaposlenicu ove institucije

Špoljarić: Optužen za seksualno uznemiravanje. Avaz

Ad. A. / Birn

8.2.2021

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima počelo je suđenje Vladimiru Špoljariću, koji je optužen da je, kao predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu, seksualno uznemiravao zaposlenicu ove institucije.

Špoljariću je na teret stavljeno da je vršio nasilje na osnovu pola, seksualno uznemiravao i uznemiravao, čime je prekršio Zakon o ravnopravnosti polova. Odbrana je u uvodnoj riječi navela da se radi o lažnoj prijavi i izrazila uvjerenje da će pozivanjem očevidaca dokazati da navodi optužnice nisu tačni.


Osam tačaka optužnice

Po osam tačaka optužnice Špoljariću je na teret stavljeno da je od decembra 2018. do polovine 2019. kontinuirano uznemiravao zaposlenicu Enisu Pazelju, koja je obavljala dužnost sekretara.

Prema optužnici, Pazelja je Špoljariću u više navrata dala do znanja da je uzemirava, a optuženi joj je prijetio da će ostati bez posla i da joj niko neće vjerovati ako ga prijavi.

Kako se navodi, Špoljarić je Pazelji slao SMS poruke sadržaja: “Poželio sam te”, “Hvala što postojiš”, “Cuko laje, av-av…”, te joj govorio da želi da brine o njoj kao samohranoj majci i da je pružao ruke prema njoj u namjeri da je poljubi i zagrli.

Prema optužnici, to je prouzrokovalo uznemirenost kod oštećene, jer se događalo na radnom mjestu i jer je optuženi oženjen i otac. Oštećena je osjećala, kako se navodi, strah da dolazi na posao.

Navodi se da je Špoljarić iskoristio fotografije optužene, koje je ona službeno dostavila Sudu, te ih odštampao na dvije šolje koje je ostavio u njenoj kancelariji. Kako se dodaje, u njen ormar je ostavljao razne stvari, kao što je bajadera u obliku srca i poruka “volim te”.


Prijavila SIPA-i

Nakon jednog od odbijanja, kako se navodi, Špoljarić je Pazelji rekao da će biti kako on kaže i da joj, ako ga prijavi, niko neće vjerovati, kao i da niko neće svjedočiti u njenu korist. Druge prilike joj je rekao da će letjeti s posla.

Tužiteljica Vedrana Mijović u uvodnoj riječi je kazala da je ovaj slučaj pokrenut nakon što je oštećena podnijela prijavu Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Tužilaštvu BiH i disciplinskom tužiocu.

Ona je rekla da će pozivanjem svjedoka i vještaka dokazati navode optužnice.

Odbrana suspendovanog predsjednika Kantonalnog suda je u uvodnoj riječi istakla da je optužnica podignuta a da Tužilaštvo nije ispitalo dokaze koji idu u prilog osumnjičenom, kao što je predviđeno zakonom.

Branilac Senad Pizović je kazao da je Špoljarić prilikom saslušanja 17. jula 2020. godine naveo imena 16 svjedoka, ali da Tužilaštvo nije saslušalo nijednog od njih.

Uvidom u spis, kako je dodao, pronašao je još “gore” postupanje, jer od pet ključnih svjedoka, od kojih su tri očevici, nijedan nije predložen u optužnici. Stoga je, kako je dodao, Odbrana prinuđena da dokazuje šta se dogodilo.


Odbrana osporava optužnicu

Prema njegovim riječima, od devet predloženih svjedoka, osim “navodno” oštećene, nijedan nije očevidac. Najavio je da će Odbrana pozivanjem svojih svjedoka dokazati da ništa u optužnici nije tačno.

Branilac je rekao da će dokazati motive lažne prijave. On se osvrnuo na ceduljicu s posvetom od oštećene, koju je njegov branjenik dostavio SIPA-i.

Pizović je kazao da je Odbrana poslije zatražila da se vrati ovaj materijalni dokaz, ali da im je rečeno da je zagubljena na putu od SIPA-e do Tužilaštva. Dodao je da je tužiteljica bila korektna i da je zapisala sadržaj poruke.

Na prijedlog punomoćnice oštećene, Tužilaštvo je zatražilo da se oštećenoj prilikom svjedočenja odrede mjere zaštite svjedočenja iz druge prostorije. Govoreći o mjerama, Mijović je kazala da nije sporan identitet oštećene.

Pizović je rekao da se principijelno protivi ovoj mjeri, navodeći da su optuženi i svjedokinja 14 mjeseci radili “vrata do vrata” nakon podnošenja prijave i da se mjerom svjedočenja iz druge prostorije želi “vještački napuhati” slučaj.

Sudija Mirsad Strika donijeće odluku o ovom prijedlogu, a za 22. februar planirano je saslušanje Pazelje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.