PRESUDA U BRČKOM

Jugoslavu Iliću pet godina zatvora zbog poreske utaje, oduzeto mu 300.000 maraka

Tužilaštvo Brčko distrikta optužilo je Ilića da je kao fizička osoba od 2009. do 2012. godine izbjegao plaćanje poreza na dohodak

Tužilaštvo dokazalo optužnicu. Arhiva

Piše: Ad. A.

16.2.2021

Četrdesetjednogodišnji Jugoslav Ilić iz Brčkog osuđen je na pet godina zatvora zbog utaje poreza u iznosu većem od 300 hiljada konvertibilnih maraka. IIlića je na pet godina zatvora osudio Osnovni sud u Brčkom, a kako je navedeno u optužnici, zbog činjenice da je za četiri godine utajio porez na dohodak od 318.310,84 KM.

Krao četiri godine

- Tužilaštvo Brčko distrikta optužilo je Ilića da je kao fizička osoba od 2009. do 2012. godine izbjegao plaćanje poreza na dohodak ostvaren neposredno iz inostranstva. Njega se tereti da nije sačinio i podnio godišnju poresku prijavu Poreskoj upravi distrikta, niti je po rješenju tog organa dostavio dokaz da je takvu prijavu podnio u inostranstvu. Stoga je optužen za utaju više od 300 hiljada KM poreza na iznos dohotka, koji je za četiri godine iznosio više od dva miliona švicarskih franaka i 200 hiljada eura – saopćeno je iz tužilaštva.

Izrečena mu mjera

Optužnicu protiv Ilića za krivično djelo poreske utaje tužilaštvo je dostavilo sudu, koji ga je i osudio, a osim pet godina zatvora izrečena mu je i mjera prema kojoj je u budžet distrikta dužan uplatiti utajeni iznos poreza od 318.310,84 KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.