PRESUDA U KARLOVCU

Načelnik Lasinje silovao mještanku: Osuđen na dvije godine zatvora

Iako je Željko Prigorac tvrdio da nije imao nikakav fizički kontakt sa ženom, u prostoriji su pronađeni tragovi njegove sperme

Željko Prigorac. Agencije

A. Ka. / Index.hr

16.2.2021

Načelnik općine Lasinja Željko Prigorac, bivši HDZ-ovac, danas je na karlovačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora za silovanje sumještanke u avgustu 2018.

Sud je utvrdio da je "upotrebom sile bez pristanka žrtve izvršio spolni odnos te time počinio krivično djelo protiv spolne slobode silovanjem".


Obrazloženje presude

U obrazloženju presude sutkinja Elma Kaleb Mamić rekla je da su u dokaznom postupku navodi oštećenice bili "jasni, uvjerljivi i vjerodostojni i u bitnom ih potvrđuje materijalna dokumentacija o DNK tragovima optuženog". Osvrnula se i na riječi Prigorca koji je prošle sedmice tokom odbrane prijavu Snježane Knežević nazvao "monstruoznim scenarijem".

- Da je oštećena monstruozno inscenirala sam događaj, kako je mogla znati da na podu prostorije postoji DNK optuženog i to baš na mjestu na kojem je i pronađen na uviđaju i kasnije potvrđen vještačenjem - rekla je sutkinja.

Iako je Prigorac tvrdio da nije imao nikakav fizički kontakt sa ženom, u prostoriji su pronađeni tragovi njegove sperme. Dodala je da je dokazano kako je oštećena jasno dala do znanja da ne želi spolni odnos, ali je optuženi "s ciljem zadovoljenja svog spolnog nagona silom skršio njen otpor i silovao je".

Nevjerovatan razgovor

Inače, Prigorac je i u nevjerojatnom razgovoru za Index prije dvije godine tvrdio da nije silovao sumještanku, nego da se radi o prostitutki "koja ga je provocirala". Na pitanje zašto se nije odmaknuo od nje izjavio je da je on ratnik te da "nije on ratovao u Domovinskom ratu da bi se jedne prostitutke bojao".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.