POČELO SUĐENJE

Srbijanac priznao silovanja: Mjesecima napastvovao žene širom Berlina

Optužen je za šest silovanja, jedan pokušaj silovanja, opasan napad i pokušaj iznude

Osumnjičeni Siniša K.. Agencije

A. Ka. / Telegraf.rs

18.2.2021

U Berlinu je jučer počelo suđenje serijskom silovatelju iz Srbije Siniši K. (30) koji se tereti da je davio i silovao sedam žena.

Njegova djela su opisana kao "monstruozna", a advokat optuženog rekao je regionalnom sudu da "Siniša priznaje djela".

Iskreno se kaje

- Iskreno se kaje - rekao je advokat i dodao da je to sve što njegov klijent trenutno želi da kaže.

Siniša K. se tereti da je serijski silovatelj koji je napao sedam žena u junu i julu prošle godine i to uglavnom u šumskim predjelima na jugozapadu Berlina i u Brandenburgu. Optužen je za šest silovanja, jedan pokušaj silovanja, opasan napad i pokušaj iznude.

Na početku suđenja Srbijanac je sjedio iza blindiranog stakla. Njemački mediji ga opisuju kao "vitkog muškarca gotovo ćelave glave". Tok prvog dana suđenja prevodio mu je službeni prevodilac. Nije imao prebivalište u Njemačkoj kad je bio u Berlinu ljeta 2019. Prema sudskim spisima ima relevantnu krivičnu evidenciju, a navodi se da je u domovini odležao više od pet godina zatvora zbog silovanja.

Istraga je pokazala da je Siniša svojim žrtvama prilazio danju, a ne noću. U početku je bio ljubazan prema njima, pitao bi ih za pravac na engleskom, obraćao im se prijateljski, ali nakon toga bi ih brutalno napao.

Do prvog napada, kako se navodi u optužnici, došlo je 12. juna 2020. godine oko 18 sati kad je napao djevojčicu (14) koja je vozila bicikl. Drugo silovanje dogodilo se u Bernau, sjeveroistočno od Berlina, kad je napao 20-godišnjakinju.

Djevojku je gušio dok nije pocrnela, a onda ju je uvukao u grm. Poslije još tri silovanja, 22. i 28. juna, berlinska policija pretpostavila je da se radi o serijskom prestupniku. Žrtve su opisale sličan pristup počinioca.

Nasilni napadi

U narednim nedjeljema izveštaji o nasilnim napadima na žene koje su šetale ili vozile bicikl doveli su do velike zabrinutosti. Istražitelji su prijavili "masovno fizičko nasilje". Žrtve su napadnute, davljene ili im je prijećeno nožem ili drugim oštrim predmetom s leđa. Siniša K. je žrtve odvukao sa staze u zabačeno područje. U jednom slučaju pozivi za pomoć napadnute djevojke (18) i prisustvo kampera spriječili su silovanje.

Nakon napada na džogerku (20), 14. jula ujutru, usljedila je velika akcija. Poslije nekoliko sati je uhvaćen.

Suđenje serijskim silovatelju iz Srbije bit će nastavljeno 1. marta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.